Parerea ta conteaza, scrie-ne !
Deputatul Marius Damian sustine legislatia patrimoniului istoric national
Monumentele istorice sunt o comoara ce trebuie pastrata pentru generatiile urmatoare
In activitatea sa parlamentara, deputatul PSD Marius Damian a participat recent la adoptarea unei ordonate de guvern ce prevede modificarea legislatiei privind conservarea si protejarea monumentelor istorice din Romania, parlamentarul din Caras Severin subliniind ca: “Monumentele istorice sunt o comoara nationala ce este protejata indiferent de starea lor de conservare si regimul de proprietate, lucru consfintit prin lege”.
Camera Deputatilor a adoptat Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr.19/2024 pentru modificarea si completarea Legii nr.422/2001 privind protejarea monumentelor istorice PL-x nr.161/2024.
Modificarile aduse asupra Legii nr.422/2001 privesc imbunatatirea eficientei procesului de protejare a monumentelor istorice, adoptand legislatia la cerintele actuale si particularitatile specifice identificate in gestionarea acestor obiective culturale.
Pentru monumentele istorice care nu au proprietar cunoscut, a fost propusa introducerea posibilitatii de notificare publica, pentru deciziile de clsare de urgenta, aceasta masura permitand luarea masurilor de urgenta, necesare pentru salvarea bunurilor imibile aflate in pericol iminent de distrugere sau dee alterare fizica.
“Monumentele istorice sunt protejate indiferent de regimul lor de proprietete sau de starea lor de conservare”, a subliniat deputatul Marius Damian.
Protejarea monumentelor istorice este parte componenta a strategiilor de dezvoltare durabila economico-sociala, turistica, urbanistica si de amenajare a teritoriului, la nivel national si local.
In precizarile sale, parlamentarul carasan spune: “De-a lungul timpului, am observat cum multe dintre monumentele istorice au fost din pacate distruse, sau chiar demolate din alte interese precum cele culturale si istorice”.
Monumentele istorice ale judetului si ale tarii noastre, pastreaza mosteniri culturale si ne ofera o fereastra in trecutul civilizatiilor, acestea putand sa contribuie la economia locala, prin atractia de turisti, iar conservarea acestor monumente istorice este necesara pentru a asigura transmiterea acestora catre generatiile viitoare.
“Patrimoniul Cultural National al Romaniei are in judetul Caras-Severin mai mult de 800 de monumente istorice cu care ne mandrim si pe care trebuie sa le protejam, atitudine pe care trebuie sa o pastram pe mai departe in folosul tinerelor generatii”, a incheiat deputatul PSD Marius Damian.