Parerea ta conteaza, scrie-ne !
Daca vrem disciplina, coboram ”militaria” din pod, spune Marius Damian
Masuri de corectie disciplinara in Statutul Elevului
“Nu trebuiesc intelese gresit lucrurile si sa avem situatii extreme, subliniaza deputatul PSD Marius Damian, dar disciplina in unitatile de invatamant este fundamentul unei educatii de calitate si garantia dezvoltarii armonioase a fiecarui elev, aceasta manifestandu-se in scoli prin respectarea regulilor si a normelor stabilite”, preciza deputatul in plenul camerei pe parcursul declaratiei sale politice.
Normele si valorile sociale au evoluat, atitudinea fata de autoritate si disciplina s-au schimbat, devenind in timp mai putin stricte, lucru ce se reflecta in atitudinea copiilor fata de profesori si reguli, conducand, din pacate, la scaderea nivelului de disciplina din scoli, un fenomen influentat de multipli factori, sociali, culturali si educationali.
Un alt factor predomeninant ce a determinat scaderea disciplinei sociale este dependenta de tehnologie, un fenomen cu care putem spune ca ne confruntam, care poate avea efecte negative asupra dezvoltarii cognitive si comportamentale a elevilor.
Masuri recente de corectare au fost introduse in Noul Statut al Elevului si publicate in Monitorul Oficial.
Incepand cu anul scolar 2024-2025, elevilor le este interzisa folosirea telefoanelor mobile in timpul orelor de curs, cu exceptia utilizarii acestora in scop educativ, cu acordul cadrului didactic – prevederea fiind una dintre abordarile noului statut.
“Odata ce avem totul la un clik distanta, de ce am mai face efortul de a rasfoi o carte?”, se intreaba si ne intreaba deputatul PSD Marius Damian.
“Totul pare atat de simplu si rapid, dar totodata atat de periculos pentru dezvoltarea copiilor in general, care oricum sunt expusi peste masura la tehnologie, iar prin aceasta masura imi doresc ca macar in timpul orelor de curs elevii sa poata gandii liber”, declara deputatul PSD Marius Damian, membru in comisia parlamentara pentru educatie si invatamant.
Combaterea absenteismului la cursuri reprezinta un alt domeniu proritar abordat in statutul elevului si include sanctiuni ce prevad diminuarea notei la purtare, aceasta urmand sa scadea cu un punct pentru fiecare 20 de absente nemotivate pe an.
Abaterile deosebite vor putea fi sanctionate, ca o ultima masura, prin introducerea in sistemul scolar a unor “sali de detentie”, urmand ca fiecare scoala sa organizeze spatiul si procedura de supraveghere a elevilor care deranjeaza orele.
Poate ca aceasta masura, in perspectiva multor persone suna extrem de dur, scopul principal al acestei masuri nu este sa puna elevii in pericol, ci sa le ofere o oportunitate de a reflecta asupra comportamentului lor si de a-si schimba atitudinea.
“Prin aceste masuri, precizeaza deputatul PSD, incurajam adoptarea unor practici de disciplina care sa sprijine nu doar conformitatea regulilor, dar si dezvoltarea personala a elevilor”, si-a incheiat discursul deputatul Marius Damian.