Parerea ta conteaza, scrie-ne !
Revolutia extremistilor se amana, alegeri parlamentare fara surprize prea mari
Vladimir Putin mai are de asteptat pana sa viziteze Parlamentul Romaniei!
Ramanem pe calea europeana in timp ce revolutia prin care sperau extremistii sa acapareze puterea in Romania si sa ne deturneze spre Federatia Rusa a lui Vladimir Putin mai are de asteptat, conationalii nostrii s-au mobilizat intr-un mod incredibil la urne si au marginalizat inca o data partidele de orientare moscovita, partide dintre care doar “aurolacii” lui George Simion reusesc sa acceada in parlament.
In imediata apropiere a alegerilor prezidentiale in care Elena Lasconi este angajata, marele “infrant” din alegerile parlamentare este USR, Uniunea Salvati Romania obtinand doar aproximativ 10 procente, aproximativ jumatate din cat a obtinut Lasconi la prezidentiale si mult mai putin decat a obtinut in urma cu 4 ani.
Un semnal de alarma extrem de strident pentru alegerile prezidentiale de duminica!
Fara redistribuirea voturilor ce se vor face la final si in urma numararii partiale a voturilor exprimate, cel mai interesant lucru la alegerile parlamentare, desfasurate chiar de Ziua Nationala, e ca nu se mai poate forma un guvern cu doar doua partide, fiind posibila chiar o coalitie de 3 sau chiar patru formatiuni politice.
Judecand dupa rezultatele partiale, putem spune ca PSD a tras direct in bara chiar daca a cheltuit zeci de miliarde de lei pe pomeni electorale. Social-democratii au performat extrem de slab, atat la prezidentiale cat si la parlamentare, obtinand cu aproximativ 6-7 procente mai putin decat au obtinut in urma cu 4 ani, doar 24% fata de aproape cele 30 de procente anterioare.
Pe plan local, chiar daca au performat cu mult peste media nationala, social-democratii caraseni sunt negri de suparare si au refuzat sa comenteze rezultatele, practic fiind posibil sa obtina doar doi deputati in locul celor trei la care se spera pana acum.
Liberalii performeaza si ei mai slab, cu mult mai slab decat la precedentele alegeri legislative, obtinand doar 15% fata de cei 25% din anul 2020. Rezultatele obtinute ieri de PNL determinandu-l pe Rares Bogdan sa solicite intrarea “bratienilor” in opozitie. Bineinteles, declaratia facuta de liderul liberal este una fantasmagorica, iesirea liberalilor de la guvernare nu va face posibila formarea unui guvern de orientare europeana.
liderul liberal Marcel Vela n-a dorit sa comenteze declaratiile colegilor sai dar ne-a spus ca: “…este dificil de stabilit o directie dupa dispersia rezultatelor dar o coalitie de mare angajament national este posibila intre partidele pro-europene si pro-atlantice, ajustata dupa strategiile fiecarui partid”.
Practic vorbind, chiar daca PSD si AUR pot forma un guvern o data ce vor coopta si UDMR la guvernare, in realitate nu-i vad pe maghiari alaturi de partidul lui George Simion si in absenta celor din PNL si USR se vor organiza noi alegeri legislative, nu se va putea forma o coalitie de guvernamant si nu vad un guvern minoritar cu o sustinere parlamentara care sa negocieze cate ceva la fiecare miscare pe care o face.
Sa nu uitam, insa, ca urmeaza redistribuirea a nu mai putin de 10-12 procente pe care le-au obtinut partidele ce nu ating pragul electoral si ca in 8 decembrie are loc al doilea tur al alegerilor prezidentiale si ca cu numeroasele semnale negative venite din partea PSD imi e greu sa vad o victorie a Elenei Lasconi.
© Matei DONEA – 2 Decembrie 2024
NOTA: Articol publicat inaintea rezultatelor finale la Alegerile Parlamentare