Parerea ta conteaza, scrie-ne !

Israelul si Turcia la un pas de razboi ?
Agentia de presa iraniana “PressTV” sustine ca Turcia se pregateste de razboi cu Israelul !
In precizarile facute de iranieni se constata ca aviatia turca a modificat sisemul “IFF” (Identification Friend or Foe) de pe avioanele militare F16 turcesti, acest sistem este un dispozitiv electronic automat extrem de important ce opreste deschiderea focului impotriva avioanelor si navelor aliate.
Blocada navale impusa de Israel “Fasiei Gaza”, cu peste 3 ani in urma, a generat pierderea de vieti, nave scufundate accidental de marina israeliana si o intensa critica la adresa politici israeliene.
In ultimul timp provocarile reciproce, atitudinile risca sa puna “paie pe foc” intr-o zona geografica instabila si divergenta. Daca facem o analiza obiectiva asupra statului israelian, in pofida sprijinului total de care beneficiaza din partea Statelor Unite, constatam ca Tel Avivul nu are niciun prieten in spatiul oriental. Glumind putin am putea spune ca in zona golfului se declara zi de sarbatoare atunci cand israelienii au necazuri.
Istoricul tensiunilor actuale dintre Israel si Turcia s-au declansat in primavara anului 2010, o data cu decizia guvernului de la Ankara de a trimite o flotila cu ajutoare umanitare pentru Fasia Gaza, transport la care au luat parte mai multi parlamentari europeni si laureata Premiului Nobel pentru Pace din 1976, nord-irlandeza Mairead Corrigan. Numeroase voci au sustinut faptul ca Turcia a incercat sa creeze o tensiune in relatiile cu Israelul stiut fiind faptul ca Tel Avivul nu va permite accesul in zona palestiniana indiferent de scopul prezentat, mai ales ca existau suspiciuni privind furnizarea de armament catre gruparea terorista Hamas.
In pofida avertismentelor statului evreu, flotila umanitara s-a indreptat spre Fasia Gaza iar la 31 Mai 2010 aceasta a fost oprita de comandourile israeliene, moment in care turcii au suferit pierderea a 9 vieti din randurile celor aflati la bordul navei “Mavi Marmara”. Ulterior, declaratiile unor jurnalisti independenti si raportul Natiunilor Unite cu privire la incident sustinand ca militarii israelieni au deschis focul cu mult timp inaintea abordarii navei inchiriate de o fundatie umanitara turca, IHH (“IHH Humanitarian Relief Foundation”).
La sfarsitul lunii august 2011 a fost dezvaluit raportul ONU privitor la incidentul “Mavi Marmara” si din care se desprinde o constatare ingrijoratoare pentru guvernul evreu : “Decizia Israelului de preluare a controlul navelor si cu o forta disproportionata, la mare distanta de zona blocadei si fara un avertisment prealabil, masurile adoptate de Tel Aviv fiind o actiune de forta, chiar excesiva”, dupa cum se arata in raportul publicat de cotidianul “New York Times”, document care nu a fost facut public oficial de reprezentantii Natiunilor Unite.
Reactia Ankarei, venita la scurt timp dupa publicarea raportului, a fost una deosebit de drastica, solicitand ca Israelul sa-si ceara scuze in mod oficial pentru dezastrul pricinuit si pierderea vietilor omenesti. Cum raspunsul de la Tel Aviv se pare ca nu va veni intr-un mod multumitor pentru Turcia acestia l-au expulzat pe ambasadorul israelian si au suspendat toate acordurile militare cu statul evreu, tensionand si mai mult intreaga situatie din orientul mijlociu.
Surse anonime de la Tel Aviv au precizat ca Israelul va accepta raportul ONU dupa publicarea sa oficiala dar vor fi pastrate o serie de rezerve asupra acestuia, mai ales pentru faptul ca documentul mentioneaza justetea blocadei impuse de statul evreu Fasiei Gaza si necesitatea asigurarii securitatii israeliene impotriva actiunilor teroriste desfasurate cu precadere de organizatia Hamas.
In pofida mentiunilor privitoare la reactia disproportionata a Tel Avivului, se mai arata in raport ca actiunea turcilor a fost o actiune imprudenta si riscanta ce a fortat Israelul la o reactie de acest gen iar absenta unei replici din partea statului evreu crea o situatie deosebit de grava pentru acestia, incurajand alte actiuni similare daca s-ar fi constatat spargerea blocadei.
Tot din declaratiile oficialilor israelieni se retine faptul ca statul evreu este dispus sa isi exprime regretele privitoare la pierderile umane si sa acorde fonduri umanitare pentru familiile celor disparuti dar in moment parerile oficialilor de la Tel Aviv reflecta si opinia a numeroase alte state ce precizeaza faptul ca guvernul turc si-a dorit sa rupa relatiile cu acestia, sa creeze tensiune in relatia cu Israelul pentru ca in plan intern sa capete sustinerea populatiei islamice si sa atenueze ascendentul Kurzilor, a formatiunii PKK.
Intr-un mod optimist, insa, putem spune ca politicienii de la Ankara nu isi doresc un razboi pe care nu-l pot castiga. Fara putinta de indoiala, din punct de vedere militar, Turcia nu are sanse intr-un astfel de conflict in care diferentele de dotare sunt net in favoarea israelienilor, una dintre puterile nucleare ale lumii.