Parerea ta conteaza, scrie-ne !
Unicameral cu 300 parlamentari dintre care o treime compensate
Anul viitor vom vota tot nume si nu liste de partid ca pana in anul 2004 iar votul pentru stabilirea parlamentarilor va fi tot intr-un singur tur, la fel cum a fost stabilit pentru alegerile locale.
Se schimba modul de vot pentru alegerile parlamentare. Din 300 de alesi, 100 vor fi “lucky losers”. PDL vrea sa convinga UDMR sa accepte sistemul unicameral parlamentar negociind pe o formula de vot in care rata compensarii sa fie de 33% la mandatele parlamentare.
[FMP] http://www.politicienii.ro/wp-content/uploads/2011/10/parlament_unicameral.flv [/FMP]
Din patru-n patru ani, cand vin alegerile parlamentare, guvernantii schimba modul de vot. In 2012, romanii isi vor alege senatorii si deputatii dupa un nou sistem, o imbinare intre uni-nominalul pur si sistemul de compensare.
Puterea vrea sa treaca legea prin Parlament cat mai repede, in timp ce opozitia se opune vehement. Forma finala a proiectul de lege ar putea fi gata miercuri, cand PDL si UDMR negociaza ultimele detalii.
In coalitia guvernamentala se aude ca in sedinta de miercuri a aliantei ar putea fi batuta palma pe un sistem de vot uninominal cu 300 de parlamentari, 200 in colegii si 100 acordate prin compensare.
PDL a fost practic obligat sa cedeze o treime dintre mandatele parlamentare pentru distribuirea prin compensare, pentru a-si asigura votul UDMR la legea privind reducerea numarului de parlamentari si mai ales la modificarea constitutionala privind Parlamentul unicameral. Oricum, chiar si cu UDMR, revizuirea Constitutiei este inca sub semnul intrebarii, necesarul de doua treimi din voturi neputand fi atins fara aportul USL.
Doua sute dintre mandate ar urma sa fie desemnate castigatorilor celor doua sute de colegii. Alte 100 de mandate ar urma sa fie acordate prin compensare la nivel national, in functie de rezultatele adunate de fiecare partid sau alianta. In plus, din cele 100 de mandate nationale intre 8 si 10 ar urma sa fie rezervate minoritatilor nationale, in ordinea marimii care va rezulta la recensamantul stabilit pentru a fi realizat de Ministerul Administratiei Interne in aceasta toamna.