POLITICIENII ROMANI
Constitutia garanteaza libertatea exprimarii

Primaria si lipsa oricarei griji fata de oameni

Prin persoana primarului se manifesta esenta societatii noastre si lipsa oricarei griji venite din partea presedintelui, a guvernului, a deputatului sau a senatorului fata de oameni ce i-au votat.

Primarul Luca Malaiescu - 2012

 

Nu este usor sa ajungi primar, toata lumea stie acest lucru, iar o data ce reusesti sa cunosti in detaliu ceea ce are acesta de facut incepe “competitia” de pastrare a functiei, fiind primar este si mai greu sa te mentii in fotoliul acestuia, o data ce necazurile vin unul dupa altul.

Primarul ajunge acolo unde vor oamenii pe care trebuie sa-i pastoreasca, de nevoile carora trebuie sa se ingrijasca, de legile care le acorda anumite drepturi iar cand acest lucru nu se intampla edilul isi pierde orice incredere in ochii celor ce l-au votat, putand ca viitorul sau politic sa isi gaseasca un prematur sfarsit…

Un sfarsit prematur, cu mult regret in suflet, isi gasesc in Otelu Rosu si persoanele cu handicap, cele cu dizabilitati grave ce nu pot sa lucreze sau macar sa se ingrijasca singure. Pentru persoanele cu handicap legislatia acorda cate un mic sprijin venit din partea guvernului, a societatii in general. In pofida faptului ca beneficile sunt unele extrem de mici, mai mici chiar decat venitul minim garantat, nici macar nu sunt platite. Unii spun ca Romania se afla in Europa… personal am dubii. Astfel o persoana cu handicap gradul I (cel mai grav) are dreptul la o indemnizatie lunara de maximum 293 de lei ce a fost indexata ultima oara la inceputul anului 2009 de guvernul Emil Boc. Domnule politician, plagiator stiti ca de atunci nu s-a primit suplimentar nici macar un singur leu cu toate ca alimentele, taxele, medicamentele sau transportul s-au majorat cu zeci de procente?…

Cu siguranta va amintiti momentele destul de grele ale unei raceli ce ne loveste pe noi toti, ei bine ganditi-va ca aceste persoane cu handicap au nevoie zilnic de numeroase medicamente scumpe pe care le este imposibil sa le procure daca nu primesc ajutorul familiei. Cativa dintre noi ne plangem zilnic ca nu avem un euro pe telefon sa vorbim urgent cu cineva, va inchipuiti ca aceste persoane nu pot sa vorbeasca, sa auda sau sa vada si banii de care au nevoie nu ii primesc?

In afara respectivei indemnizatii de 293 lei o persoana cu handicap mai are dreptul la o alocatie pentru insotitor, asistentul personal fara de care respectiva persoana nu se poate ingriji. Exista numeroase cazuri cand aceste persoane nu pot manca singure, nu se pot ingriji si nici macar sa se deplaseze la toaleta. Din acest motiv asistentul personal trebuie sa ii ajute si cum nimeni nu face nimic gratis este firesc ca statul sa aloce o mica suma pentru ingrijirea acestora la domiciliul lor, scazand cheltuieli cu mult mai mari prin eliminarea unei ingrijiri institutionalizate.

disability-handicaped

Cel putin la nivel legislativ ingrijirea unei persoane cu handicap se face la fel ca in Germania, diferentele constand in valorile financiare alocate ce tin cont de evolutia nivelului economic si moral al societatii. La modul teoretic suma alocata de guvern pentru ingrijirea unei persoane cu dizabilitati este de 610 lei lunar, 80 de procente din valoare punctului de pensie. Sumele sunt platite in general de primarii dupa o contributie realizata la paritate de catre bugetul national si cel local iar in unele cazuri indemnizatia respectiva cade in sarcina caselor judetene de pensii, daca persoana ce a dobandit handicapul a acumulat o anumita vechime in munca.

In Romania, din pacate, simpla alocare nu rezolva nimic daca banii nu ajung la persoanele cu handicap. Din cate cunoastem in Otelu Rosu indemnizatile nu sunt platite de o jumatate de an, sumele fiind reprezentate de o mica restanta ce dateaza din luna Mai 2013 iar din Iunie si pana acum nu s-a mai achitat nimic de catre primaria locala. Pentru fiecare persoana cu handicap fizic grav din Otelu Rosu primaria fiind datoare cu aproximativ 3800 de lei cat reprezinta indemnizatile pe ultima jumatate de an, un total de circa 240 mii lei pentru toate cele 65 de persoane cu dizabilitati ce trebuie sa isi plateasca lunar insotitorul din alte surse, trebuind in acelasi timp sa isi procure medicamente, alimente speciale in unele cazuri, sa plateasca cheltuielile pentru incalzire, energie electrica, telefon etc. Nimeni nu scuteste pe nimeni de la plata vreunei facturi insa statul “nu suporta” sa fie penalizat cu nimic in plus atunci cand dintr-un motiv sau altul intarzaie achitarea unor drepturi.

Situatia acestor plati nu este mai grozava nici in Municipiul Resita – Caras Severin. Primaria resedintei de judet are nevoie de aproximativ 3 milioane lei noi pentru indemnizatile restante. In urma rectificarii bugetare, aceia cu care Viorel Ponta se lauda la sfarsitul lunii trecute, Municipiului Resita i-a fost repartizat de la guvernul USL numai un singur milion, o singura treime din necesar. Pentru restul… speram sa traim si sa mai vedem!

Despre pretentile tuturor se vorbeste zilnic la televiziuni dar despre drepturile unei persoane cu handicap nu sufla nimeni o vorba, facandu-se ca uita. Devine un important subiect de presa atunci cand un nebun arunca in aer un bloc intreg, atunci cand un criminal stinge viata unui alt om dar faptul ca langa noi sufera aceste persoane conteaza mai putin, cel mult le oferim cate un leu acelora ce constransi de nevoi ajung sa cerseasca in strada.

– Pentru ce motiv a mai aderat Romania la tratatele internationale ce prevad fara dubiu drepturile persoanelor cu dizabilitati, doar pentru a se afla in treaba si a beneficia ulterior de fondurile europene ?

Alianta politica creata intre PSD si PNL, ani si ani de zile, a criticat in stanga si in dreapta precedentele guvernari, avand o singura dorinta, “aceia de a ajunge ei la putere”. USL avand nevoie stringenta “de putere”, de controlul asupra justitiei pentru a-si proteja puscariabili si sa administreze in folosul lor, al apropiatilor lor, banii pe care ii producem sau ii acorda pentru dezvoltare Uniunea Europeana?

Economia judetului Caras Severin se afla intr-o situatie critica. Investitile guvernamentale lipsesc sau daca sunt facute au “dedicatie” pentru cate un prieten, cate un nepot sau alte rubedenii.

Anul trecut parlamentarul PSD Ion Mocioalca zambea satisfacut ranja dintre ruinele orasului Otelu Rosu, cartierul Tineretului fiind un exemplu de pauperizare, de o saracire a populatiei la un nivel incredibil.

Ion Mocioalca si Victor Ponta - 2012

Astazi lui Ion Mocioalca nu-i mai pasa de nimeni, la fel cum a facut in momentul concedierilor de la Ductil Steel – Otelu Rosu. Fericirea, zambetul promitator de pe fata deputatului PSD nu era decat o prefacatorie pe care putin o inteleg lasand ca necazurile oamenilor sa ramana numai in spatele primarului, Luca Malaiescu in cazul micutului oras de pe Valea Bistrei.

Otelu Rosu, 2013 - Cautatori in gunoaie pe timpul noptii
Otelu Rosu, 2013 – Cautatori in gunoaie pe timpul noptii

Dupa ce alegerile locale si parlamentare au trecut, din pacate s-a vazut ca spusele USL-ului nu sunt decat minciuni, gasirea unor solutii fiind o munca imposibila pe care stiau insa sa o solicite altor partide. Combinatul metalurgic Ductil Steel, parte a complexului rusesc Mechel, s-a inchis aruncand in somaj aproape 600 de oameni si pe familile acestora. Manifestatiile de strada au trecut, nu s-a rezolvat nimic, iar dupa incasarea restantelor salariale singurele surse de venit fiind banii din somaj sau pensiile celor batrani. Sa nu uit… revine in actualitate “meseria” de cersetor sau cautator in gunoaie, aceasta din urma practicandu-se cu mult succes si pe timpul noptii.

In ceea ce priveste inchiderea punctului de lucru Ductil Steel de la Otelu Rosu, macar din acest punct de vedere, primaria nu prea are multe lucruri de facut sau de spus. Intr-o societate privata nu poti sa intervii iar acest lucru il stiu toti. O buna situatie in urma careia sa ma intreb “de ce i-au votat locuitorii din Otelu Rosu pe cei din USL”: Ion Mocioalca, Iosif Secasan si mai devreme pe actualul primar?

Nu cred ca poate explica cineva lucrurile, poate doar mintea tulburata de privitul la televizor sa fie un raspuns. Ne-am uitat toti atat de mult la televiziunile de partid incat am ajuns sa credem toate minciunile si promisiunile celor din USL iar acum in preajma iernii se vad foarte bine rezultatele, urmand sa observam cu ce vor fi platite consumurile noastre…

Ne pregatim pentru perioada friguroasa in care facturile vor creste de vreo 4-5 ori, anul viitor benzina si restul combustibililor vor avea cresteri spectaculoase datorita taxelor puse de guvern si cu care se promit autostrazi in loc sa le faca din banii europei. Mai bine ii impovaram pe romani si ne facem noi vile pentru ca banii comunitari nu pot fi furati prea usor iar unul dintre cei ce vor fi dovediti ca hoti sper sa fie si Liviu Dragnea. Sper ca DNA sa isi duca la final cercetarile iar un judecator cu coloana vertebrala sa il trimita “la studii” direct in Jilava.

Daca avem in vedere situatia generala nu poate fi omisa criza din invatamant, faptul ca profesorii nu mai au niciun interes pentru munca fiind platiti in cea mai mare parte a lor cu salarii mai mici decat cei ce fac curatenie in marile societati private. Nu putem inchide ochii nici la sanatatea romaneasca, la uriasele datorii acumulate, lipsa acuta de medicamente si din nou salarizarea deficitara ce predispune personalul medical la o coruptie inimaginabila.

Nu mai departe de ieri si cu aceleasi cuvinte infoiate sforaitoare intrate in vocabularul celor din USL, “Bugetul cetateanului roman 2014”, premierul Viorel Ponta prezenta cifrele ce vor sta la baza functionarii nefunctionarii tuturor lucrurilor de anul viitor. Urmatoarea perioada ne aduce un buget mai mare cu aproximativ patru procente si ajunge la valoarea consolidata de 216,8 miliarde lei, 32,9% din PIB, prin urmare ceva mai putin de 50 miliarde de euro. Acestor bani pe care i-a produs Romania li se adauga un deficit total de 14,4 miliarde lei, 2,2%, echivalentul a 3,2 miliarde euro.

Viorel Ponta, neuitand sa se laude inca o data, spune ca in acest an avem cea mai mare crestere economica din Europa. Sincer vorbind imi este greu sa-l cred pe cel mai mare mincinos, tot din Europa, iar daca prin absurd lucrurile sunt adevarate inseamna ca au inebunit nemtii, englezii, francezii si toti ceilalti pe la care noi mergem sa muncim ca robii.

Anul viitor este unul electoral, trebuiesc alesi parlamentari europeni, Crin Antonescu sau Victor Ponta viseaza sa ajunga presedinti si din acest simplu motiv vor acorda mai multi bani pentru asistenta sociala. Cu alte cuvinte Viorel Ponta va face si el acelasi lucru pe care l-a facut Traian Basescu in 2009, in precedenta etapa electorala pentru functia de presedinte, iar din acest motiv alocarea bugetara pentru asistenta sociala va creste cu aproximativ 20%, in cifre concrete insemnand 606 milioane euro.

Peste inca un an si ceva vor veni din nou alegerile locale si parlamentare. Vom primi toti cate ceva, niste bani, o pereche de cremwurst sau mititei cu mustar. La fel ca anul trecut in Otelu Rosu vom vota si in 2014, in 2016 ori cand va mai fi cate ceva de votat. Cum o vom face… ramane de vazut. Cati dintre noi vor gasi putina lumina in capete eu nu stiu dar spre deosebire de altii sunt constient ca 65 de persoane numai in Otelu Rosu au ramas pur si simplu parasite, un fapt penal pentru care cineva trebuie sa raspunda. In plus de toate acestea avem cu totii dreptul la vot, trebuie doar sa invatam cum sa facem asta pentru a ne fi si noua putin mai bine.

© Matei DONEA – 15 Noiembrie 2013

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.

1 Comment
  1. nadcrusher says

    Nu este nici o bucurie ptr mine ,daca macar acum va dati seama…

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

RO: Folosim "cookie" pentru ca Uniunea Europeana isi manifesta prostia prin orice mijloace. Oricum, noi credem in libertatea internetului, utilizarea sa responsabila si din acest motiv nu simtim nevoia sa enervam inutil oamenii. Pentru viitor, la urmatoarele alegeri Euro-Parlamentare, va recomandam sa ganditi mult mai mult cu propriul vostru cap. Utilizam cookie-uri pentru a fi siguri ca va oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să utilizați acest site vom presupune că sunteți mulțumit de acesta situatie.
Pentru mai multe informatii va invitam in pagina "Privacy Policy"...
EN: We use "cookies" because the European Union expresses stupidity by any of means. However, we believe in the freedom of the Internet, use his with responsibility and don't feel the need to disturb people unnecessarily. For the future, to the next European Parliamentary Elections, we should think much more with our own head. We use cookies to ENSURE That we Provide the best experience on our website. If you continue to use our site you will must to accept this situation.
For more information, please visit the "Privacy Policy" page ...

Close