Parerea ta conteaza, scrie-ne !
Otelu Rosu poate deveni un centru european
Mijlocul anului trecut a insemnat pentru orasul Otelu Rosu o importanta deschidere balcanica legata de fosta zona Jugoslava, incercandu-se o dezvoltare a relatilor transfrontaliere bazate pe proiectele de preaderare la comunitatea europeana a statelor sud-dunarene, aflate de data aceasta in diferite faze de coeziune la UE.
In vara lui 2013 Primarul Luca Malaiescu a efectuat o vizita in orasul Bela Crkva (Biserica Alba) din Vojvodina – Serbia, moment in care au fost incepute primele preparative legate de infratirea localitatilor si pregatirea unor proiecte structurale cu finantare europeana ce sunt menite a dezvolta infrastructura locala si turismul.
In acest sens Primaria orasului Otelu Rosu a fost pe parcursul zilei de ieri gazda unei intalniri internationale bazata pe proiecte transfrontaliere si de aderare la Uniunea Europeana, prezentandu-se proiectele dorite de partea Sarba si cele ce vor fi concepute pentru Otelu Rosu in zilele imediat urmatoare.
Cele doua delegatii au cuprins reprezentanti de inalt nivel, partea sarba fiind condusa de un secretar de stat iar partea romana fiind condusa de catre Prefectul judetului Caras Severin, Silviu Hurduzeu, alaturi de Primarul orasului Otelu Rosu Luca Malaiescu si viceprimarul Magda Lungu.
Avand in vedere importantul element dat de faptul ca Serbia este un stat non comunitar aflat in proces de preaderare realizarea unor investitii europene are in vizor cateva directii fundamentale de care a beneficiat in anii trecuti si Romania:
- Dezvoltarea infrastructurii locale si regionale,
- Calitatea si protectia mediului,
- Reducerea somajului si extinderea aptitudinilor de care dispune forta de munca, capitol necesar unei dezvoltari viitoare,
- Marimea si diversitatea mediului de afaceri,
- Reducerea diferentelor in ceea ce priveste utilizarea noilor tehnologii.
Discutiile au cuprins o prezentare a principalelor doleante pe care le au vecinii nostri sudici, angajati pe un parcurs european menit unei desprinderi din zona de influenta a Rusiei (fostului URSS) si asta in pofida pasilor limitati efectuati pana acum. In primul rand, datorita prevederilor comunitare, zona sarba solicita din partea Romaniei un suport moral, bazat pe relatiile de vecinatate, extrem de important prin prisma legislatiei europene si fara de care nu pot fi finantate european proiecte de infrastructura sau cele ce tin de relatile transfrontaliere.
Cum Bela Crkva este o localitate cu economie predominant turistica obiectivele avute in vedere de cei de dincolo de Dunare vizeaza trei investitii evaluate intre 1,5 si 3,5 milioane euro, cum ar fi un complex nautic cu facilitati speciale rezervat persoanelor cu dizabilitati, cu nevoi speciale, un traseu ciclistic de tip mountain-bike si un circuit automobilistic sub agreementul FIA (Federatia Internationala de Automobilism). Toate aceste proiecte fiind o dezvoltare a traditiilor locale de specialitate pe care intentioneaza sa le propuna Uniunii Europene pana in data de 15 ianuarie a acestui an.
In ceea ce priveste partea romana, zona orasului Otelu Rosu, aceasta poate beneficia la randul ei de investitii pentru dezvoltarea unei baze sportive sau la alegere de proiecte din unele dintre capitolele mai sus mentionate, fonduri structurale de pre-aderare dat fiind actualul stadiu pe care il are Serbia in relatia cu comunitatea europeana.
Nu putem, astfel, sa nu remarcam eforturile primarului Luca Malaiescu pentru dezvoltarea urbei, atragerea unor investitii importante in oras si reducerea decalajelor de dezvoltare zonala prin intermediul oricaror oportunitati ce-i pot sta la dispozitie. Fara indoiala si aceasta colaborare internationala poate aduce un plus de valoare orasului de pe Valea Bistrei, o reducere a somajului si venituri mai mari la bugetul local.
Urmatorul pas, dupa cum mentionam, se va dasfasura in 15 ianuarie in Serbia si delegatia condusa de Primarul Luca Malaiescu va demara formalitatile pentru depunerea proiectelor, semnarea acordurilor cu partea sarba nu obliga primaria Otelu Rosu la cheltuieli financiare dar poate aduce aici investitii cifrate la cateva milioane de euro intr-un moment in care absorbtia fondurilor europene sunt intr-un regres pe plan national.
Sigur, nimic nu se va face de pe o zi pe alta insa romanii s-au obisnuit mai mult sa astepte ca “Sfantul Duh” sa se pogoare peste ei, imbogatindu-i fara efort intr-o singura noapte. Toate acestea sunt mici exemple privint efortul pe care trebuie sa-l faca orice primar ce se respecta si nu sa astepte “pomana” divina.
Felicitari!
[…] Mijlocul anului trecut a insemnat pentru orasul Otelu Rosu o importanta deschidere balcanica legata de fosta zona Jugoslava, incercandu-se o dezvoltare… [Citeste mai departe…] […]
[…] de la Belgrad si asa cum am precizat dupa prima serie de discutii desfasurate la Otelu Rosu (CLICK AICI…) parteneriatul prevede in primul rand un suport moral, bazat pe relatiile de vecinatate, […]