POLITICIENII ROMANI
Constitutia garanteaza libertatea exprimarii

Cum e SMURD-ul lui Raed Arafat asa si avionul

Reforma in sistemul medical romanesc a fost si este necesara, de asta s-au convins oameni, medicii dar si autoritatile, in fapt acestea din urma fiind si cele ce finanteaza totul.

Raied Arafat, Victor Ponta si avionul SMURD

Daca tinem cont de cheltuielile uriase pe care le suporta statul numai la capitolul medical era lesne de intrevazut ca o data si o data cineva va incerca sa puna dop “gaurii negre” prin care se scurg banii iar pentru Raed Arafat cu SMURD-ul sau cu tot, acum vreo doi ani de zile parea ca a venit sfarsitul lumii. PDL-ul condus de Traian Basescu si Emil Boc il puneau la zid pe libanezul specialist in urgente sau mai bine spus “ii luau jucaria” pe care chiar statul i-o daduse pe mana.

In 2012 sistemul medical trebuia sa se schimbe radical, proiectele existau iar guvernantii adoptasera linile de conduita pe care urmau sa mearga. N-a fost sa fie, au aparut numerosi “specialisti”, acei “sfertodocti” ce stiu totul despre nimic, urland in gura mare si propavaduind sfarsitul natiei noastre. Printre respectivii scandalagii, e drept ca nu urla chiar in gura mare, se numara si Raed Arafat. Acesta se vedea pus in postura de a-si pierde SMURD-ul. Libanezul trece in ochii romanilor drept “parintele medicinei de urgenta” si asta de foarte mult timp, destui romani datorand acestui sistem sansa de a se mai afla printre noi la aceasta ora.

Nimeni nu contesta aportul lui Raed Arafat la implementarea serviciilor medicale de interventie si unii zic despre el ca e patriot, ca ii datoram o gramada de lucruri fara sa se intrebe daca acesta datoreaza ceva Romaniei de cand a ales sa locuiasca aici, in 1981.

Pentru ca o imagine face cat o mie de cuvinte asocierea dintre Raed Arafat si SMURD e usor de creat atata timp cat doctorul apare alaturi de serviciile de urgenta. Cu toate acestea lucrurile sunt total diferite, SMURD apartine Ministerului Administratiei si Internelor, totul este finantat din banii nostri de la buget iar Raed Arafat este un angajat, chiar daca are rang de Secretar de Stat, aportul lui la sistem fiind doar unul tehnic, un fel de know-how.

In acelasi timp, insa, exista si o fundatie privata, “Fundatia pentru SMURD”. Aceasta este bucataria proprie a lui Raed Arafat si pentru aceasta au donat romanii cate 2% din impozite, banii scurgandu-se bineinteles in aceiasi “gaura neagra” a medicinei de la noi. Fundatie privata dar atat de hamesita incat ii obliga SMURD-ul de stat sa ii faca reclama pentru colectarea fondurilor din donatii. Zic ca “ii obliga” altfel nu vad cum s-ar putea ca pompierii sa le faca reclama la ei pe site. Oare daca le cer pompierilor sa imi faca si mie reclama accepta?

Site-ul SMURD - MAI si cel al Fundatia pentru SMURD
Site-ul SMURD – MAI si cel al Fundatia pentru SMURD

Lasand la o parte faptul ca site-ul oficial al SMURD, cel ce apartine si este finantat de Ministerul Administratiei si Internelor, are un design aproape identic (creatie a aceluiasi tehnician – N.A.) este gazduit particular alaturi de site-ul fundatiei cu acelasi nume. Site-ul oficial al SMURD-ului si mai ales institutia statului ca atare a devenit batatura proprie a lui Raed Arafat, a minunatelor reclame prin care fundatia particulara a SMURD-ului solicita bani de la populatie. Iata cum aratata in acest moment pagina oficiala de internet a SMURD-ului si cum ne sfatuiesc, dragii de ei, sa donam ceva bani pentru cativa privati si nu stiu cum se face dar acei privati au legatura directa cu acelasi Raed Arafat. In traducere directa cred ca e vorba despre trafic de influenta si concurenta neloaiala. Oricum, o treaba lipsita in totalitate de orice morala.

Site-ul oficial al SMURD-ului si minunatele reclame la fundatia particulara a SMURD-ului
Site-ul oficial al SMURD-ului si minunatele reclame la fundatia particulara a SMURD-ului

– Iar aceasta este reclama Fundatiei pentru SMURD prin care sunt solicitati bani de la populatie prin intermediul paginii oficiale a SMURD-ului. Curat miseleste, moncher…

Poate datoreaza si libanezul ceva Romaniei sau poate ca nu dar ma gandesc ca acum doi ani n-o fi aparut chiar din senin scandalul dintre Raed Arafat si Traian Basescu, gurile rele spuneau ca doctorul s-a suparat tocmai pe reforma inceputa de guvernarea PDL, normele legislative limitau accesul la donatile publice si astfel SMURD-ul privat pierdea o importanta sursa financiara. Noul pachet legislativ permitea spitalelor sa primeasca direct o sponsorizare, fara aportul unor ONG-uri iar asta insemna ca SMURD isi pierdea o buna parte din ratiunea pentru care exista.

Astfel, conform codului fiscal persoanele fizice au posibilitatea sa directioneze doi la suta (2%) din impozitul pe veniturile obtinute in anul anterior catre o entitate nonprofit, unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private.

Carevasazica, cand cetateanul directioneaza banii spre SMURD acestia nu se duc la SMURD-ul care e finantat de stat si de care toti ne folosim, donatiile noastre ajung la domnul Raed Arafat in ONG, de unde… e mai greu sa aflam ce si cum.

– Sa fiu putin mai clar, doctorul Raed Arafat strange bani prin Fundatia SMURD in numele serviciului SMURD si care oricum e platit de noi toti prin bugetele alocate de guvern.

Nu stiu cat de binevoitor poate fi un procuror daca s-ar apuca sa cerceteze serios o astfel de manarie, nici nu stiu de ce nu a cercetat-o deja dar stiu clar si concret ca este imorala. Este atat de imorala incat personal va rog sa nu mai donati nimic catre SMURD, catre fundatia lui Raed Arafat. Ma rog, imi este destul de dificil sa va solicit asa ceva, sa solicit limitarea sprijinului pentru anumite persoane cu nevoi speciale. Totusi ganditi-va ca in 2011, de exemplu, Fundatia pentru SMURD a colectat donatii in valoare de 8,6 milioane lei (aproximativ 2,1 milioane euro). Din acesti bani au fost efectuate actiuni caritabile, cheltuieli, in valoare de aproximativ 2,9 milioane de lei (cam o jumatate de milion euro) ramanand necheltuiti aproximativ 6 milioane de lei (1,4 milioane euro).

Ce s-a intamplat cu diferenta?… Ganditi voi singuri fara televiziunea lui Dan Voiculescu, imaginati orice scenariu posibil si asa o sa aflati unde au ajuns banii. Ganditi-va ca in administrarea fundatiei lui Raed Arafat sunt reprezentanti ai lui Dan Voiculescu (Antena 1, 2 si 3), jurnalistul autodepreciat Emil Hurezeanu si Mihaela Radulescu, celebra prezentatoare TV si in acelasi timp cunoscuta protagonista a numeroase scandaluri.

Un an mai tarziu au fost colectati din celebrii 2% ceva mai putin, un fel de dovada ca romanii au inteles faptul ca nu este totul chiar asa de caritabil in inima libanezului, numai 4,9 milioane lei au ajuns in contul SMURD iar daca a cheltuit la fel ca in anul precedent tot i-au ramas vreo doua milioane de lei. Numai buni de o vila frumoasa, concedii exotice prin cine stie ce insule sau doamne fereste limuzine de lux…

Cam atat am avut de spus si bineinteles nu va face nimeni nimic in situatia aceasta! Personal am zbierat si inainte si acum, n-a auzit nimeni dar poate auziti voi daca va spun ca membri in consiliul director al Fundatiei pentru SMURD sunt urmatorii:

 • Raed ARAFAT, Presedintele Consiliului director
 • Radu TUDOR, Editorialist, analist pe probleme militare “Jurnalul National”, trustul “Intact” al lui Dan Voiculescu
 • Emil HUREZEANU, Scriitor si publicist
 • Mihaela RADULESCU, Realizatoare si moderatoare consacrata de emisiuni radio / televiziune
 • General locotenent Vladimir SECARA, Vice-presedintele Consiliului director, Inspector General, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta
 • Adrian DITA, Director Corporate Affairs, IRS Management Group
 • Frank HAJDINJAK, Director General, E.ON Romania
 • Alex SERBAN, Senior Partner, Serban & Musneci Associates

Dupa ce banii s-au strans an de an si s-au cheltuit cine stie unde sau cum, a aparut necesitatea unui avion pe care Raed Arafat sa-l pastreze la Bacau, probabil ca exponat de muzeu. Anul 2013 a marcat si aparitia avionului. Aparatul de zbor achizitionat din cele doua procente donate de romani si pe care SMURD il foloseste la ceva… Nu se stie clar la ce anume dar vom vedea noi candva, oricum nici austriecii care l-au avut in dotare nu-i mai gaseau o intrebuintare si s-au gandit sa-l vanda romanilor. Un avion la fel de vechi ca acela cu care s-a prabusit Adrian Iovan si pentru care s-au platit bani grei colectati de la noi cei ce am donat doua procente catre SMURD.

play-sharp-fill

Avionul Piper PA-42 Cheyenne III, cumparat in 2012 si operationalizat anul trecut de catre SMURD ridica numeroase semne de intrebare… este acesta un avion nou, daca nu a fost cumparat “de nou” care este gradul sau de uzura, care sunt justificarile de pret, dotare, reparatii pregatirea echipajelor etc.? La o parte dintre aceste intrebari raspunde Fundatia pentru SMURD insa o face insuficient, cu mult mai putin decat este necesar atunci cand vizezi o transparenta adecvata privitoare la cheltuirea banului public. Indiscutabil baietii aia de la fisc trebuie sa arunce cate o privire prin contabilitatea de la Targu Mures.

O nota importanta pe care trebuie sa o aiba in vedere autoritatile tine strict de achizitia acestui avion. In fond SMURD este o entitate juridica privata, o asociatie, ce raspunde numai pentru finantarile primite de la guvern, atunci cand le primeste, iar in cazul acestui avion achizitia sa facut prin colectarea unor donatii publice din partea populatiei, motiv pentru care sunt necesare informatii si verificari suplimentare.

Conform materialelor publice avionul SMURD, reparatile, pregatirea echipajelor si tot tacamul a costat un milion euro. Cam mult, va spun eu pentru ca am fost curios si am intrat in detalii. Un astfel de avion second-hand, vechi de 33 de ani se vinde pe piata de specialitate cu putin mai mult de o jumatate de milion de dolari (dolari, nu euro) iar asta inseamna maximum 400.000 euro si nu aproape dublu cat spune Raed Arafat ca a platit pe el. Adaugam la pret revopsirea, curatarea mochetelor si pregatirea pilotilor.

– Ma rog… se spune ca a cedat si o piulita de pe la motor, aceasta trebuind inlocuita la un pret de 12.200 euro iar lista cheltuielilor public declarate pe site-ul lor este urmatoarea:

 • 757.300 EUR valoarea de achizitie a avionului SMURD ce include aeronava cu resursele existente, o serie de lucrari de imbunatatire, 2 targi medicale, inscriptionarea avionului etc.;
 • 55.400 EUR reprezentând cursurile de pregatire ale echipei de tehnicieni din cadrul Inspectoratului General de Aviatie, ce vor asigura mentenanta de bază a avionului;
 • 22.965 EUR pentru achizitia tuturor truselor de service necesare echipei de tehnicieni;
 • 6.350 EUR asigurarea Aviation Hull „All risks” and Liability Insurance, a aeronavei;
 • 97.000 EUR pentru cursurile de pregatire ale echipei de piloti ai avionului SMURD, necesare acreditarii fiecarui pilot, pentru zbor cu acest tip de avion, ce a inclus un numar de cel putin 15 ore de zbor / pilot pentru cei 6 piloti si costul instructorului si obtinerea licentelor necesare;
 • 57.040 EUR echipamente medicale necesare asigurarii ingrijirilor la nivel de terapie intensiva pe durata zborului;
 • 12.200 EUR remedierea unei defectiuni aparute pe durata perioadei de instruire a pilotilor.

Dupa cum mentioneaza Fundatia pentru SMURD cei mai multi bani au fost platiti pe avion, imbunatatiri, vopsirea si doua targi. Va puteti intreba intr-un mod firesc ce aparatura are avionul la bord si va spun ca nu prea stie nimeni, Raed Arafat si oamenii lui n-au suflat o vorba, spunandu-se ca avionul a fost cumparat cu resursele existente. Probabil un tensiometru, un tester de glicemie si doua termometre de pus sub brat…

Pai mai draga libanezule, pardon moncher, cum se face ca un avion vechi si fara dotare, asa inteleg eu din lipsa explicatiilor, sa coste trei sferturi de milion de euro atata timp cat unul la fel de vechi (33 de ani) il poti achizitiona de dua ori mai ieftin, cautati pe internet “Piper PA-42 Cheyenne III for sale”.

In afara de aceste aspecte, cum poate cineva sa spuna ca a fost avion ambulanta in Austria atata timp cat ii lipseau pana si targile, nu avea la achizitie nici macar targi medicale, sincer acum… iarasi ati mancat din banii fundatiei?

Dupa revopsire avionul arata bine de tot (in poze) dar un alt element batator la ochi e uzura avionului. Avand in vedere faptul ca avionul a fost construit FIZIC in 1981, doar cu patru ani mai tarziu dupa constructia avionului BN2 – Islander cu care s-a prabusit Adrian Iovan, ma gandesc ca timpul de zbor mentionat de SMURD, 5.500 ore de zbor, e o minciunica destul de gogonata.

In traducere libera un avion are o resursa de zbor (durata de operare) cifrata la aproximativ 20.000 ore de zbor. Asta inseamna ca acumularea a doar 5.500 de oe de zbor intr-o perioada de 33 de ani cat are avionul acesta o sa fie casat undeva pe la 120 de ani. Chiar daca nu sunteti specialisti cu siguranta o sa intelegeti ca niciun avion nu poate zbura mai mult de 40 – 50 de ani indiferent cum a fost folosit.

Daca nu ne gandim ca el a fost achizitionat pentru a fi pastrat intr-un muzeu concluzile sunt simple, ori avionul este total nerentabil si din acest motiv l-au vandut austriecii ori ca Raed Arafat si-a luat teapa si avionului i-a schimbat cineva kilometrajul…

© Matei DONEA – 27 Ianuarie 2013

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.

5 Comments
 1. DIANA says

  1 si cu 1 fac doi.. cine comenteaza atat la adresa SMURD ului sa faca el respectiv ei mai bine daca pot un sistem de medicina de urgenta la standarde europene in Ro.. autorul articolului sa si vada de Jurnalistica lui si sa nu se mai bage in treburi de medicina pt ca n a avut el nopti nedormite in garzi vreodata sa stie cum e acest mare sistem corupt SMURD respectiv gaura neagra si cu atat mai putin nu stie ce inseamna medicina de urgenta practicata de multi voluntar

  1. Matei DONEA says

   Doamna, daca asa o fi, dvs. vedeti ansamblul si eu vorbesc de detali. In ansamblul sau SMURD este necesar. Acest lucru nu ofera nimanui dreptul sa fure. Daca ma ocup de ceva o fac cum vreau eu si nu scriu buletine despre starea vremii, mai ales ca romanii nu sunt capabili sa faca nici asta foarte bine anuntand “Cod rosu” pentru jumatate de metru de zapada. Ce se intampla acolo aproape de Frankfurt cand ninge, alarma generala ? Cu faptul ca nu am stat in garzi mi-ati demonstrat mentalitatea dv. de origine comunista pe care o propavaduia si I.Iliescu: “noi muncim, nu gandim”… Stiu ca nu este usor sa fiti criticata dar asta este, oricine are dreptul la pareri iar a mea despre medicii nostri este extrem de proasta.

   Nu meritati sa va aflati in Germania daca nu ati invatat ce este democratia, PUNCT

  2. Matei DONEA says

   Ce frumos scriati, doamna, cu vreo doi ani in urma si cat de mult il urasc acum oamenii pe Raed Arafat. Te umfla rasul…

   1. serban says

    Din pură curiozitate, care sunt oamenii care-l urăsc atât de tare pe Arafat ? Să fie oare șleahta PDL-istă, cei care nu au putut pune mâna pe această nouă vacă de muls, numită servicii medicale de urgență, așa cum au pus mâna pe altele, retrocedări, șamd ? Cel puțin rizibil …

    1. Matei DONEA says

     Din pură curiozitate, care sunt oamenii care-l IUBESC atât de tare pe Arafat, să fie oare șleahta de corupti a PSD-istilor? Cei care nu au pus mana pe aceasta vaca de muls, numita servicii medicale de urgenta se uita cu necaz la cei ce o mulg acum, PSD-ul alaturi de fratii lor de afaceri PNL-istii, așa cum au pus mâna pe altele, retrocedări, șamd ? E cel puțin vizibil …

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

RO: Folosim "cookie" pentru ca Uniunea Europeana isi manifesta prostia prin orice mijloace. Oricum, noi credem in libertatea internetului, utilizarea sa responsabila si din acest motiv nu simtim nevoia sa enervam inutil oamenii. Pentru viitor, la urmatoarele alegeri Euro-Parlamentare, va recomandam sa ganditi mult mai mult cu propriul vostru cap. Utilizam cookie-uri pentru a fi siguri ca va oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să utilizați acest site vom presupune că sunteți mulțumit de acesta situatie.
Pentru mai multe informatii va invitam in pagina "Privacy Policy"...
EN: We use "cookies" because the European Union expresses stupidity by any of means. However, we believe in the freedom of the Internet, use his with responsibility and don't feel the need to disturb people unnecessarily. For the future, to the next European Parliamentary Elections, we should think much more with our own head. We use cookies to ENSURE That we Provide the best experience on our website. If you continue to use our site you will must to accept this situation.
For more information, please visit the "Privacy Policy" page ...

Close