POLITICIENII ROMANI
Constitutia garanteaza libertatea exprimarii

Discret, Romania se pregateste de razboi!

Dupa ce in anul 2007 Romania a renuntat la serviciul militar obligatoriu o serie intreaga de tineri au rasuflat usurati, intelegand gresit ceea ce inseamna democratia si care prin prostia de care da dovada ministrul Mircea Dushka Dusa (pardon, moncher… scuzati) risca sa ramana la fel de ametiti in urma modificarii legislatiei privitoare la recrutarea si incorporarea tinerilor pentru armata in caz de razboi sa alte situatii exceptionale.

Lucky - KMW Gepard

Fara prea multe date, atunci cand situatia o cere, orice jurnalist poate pleca in extrapolarea unei situatii de la un fragment de informatie, complectand scenariile printr-o imaginatie inradacinata in contemporaneitate. Undeva prin 2011 si in fata parlamentului german Angela Merkel vorbea despre pericolul unui razboi european in urmatorii zece ani. Cu siguranta cancelara Germaniei se referea la criza economica ce macina sistemul monedei unice europene, economia din Grecia, banii aruncati in datoriile suverane si garantarea proprietatilor private.

La fel ca in orice alt stat bunurile private sunt garantate de stat prin diverse metode numai ca aceste sisteme pot ajunge la un moment de colaps dupa o administrare gresita cu substrat politic. Imi imaginez o posibila criza si situatia in care populatia ar face retrageri masive din banci. Ei bine atunci cand banii au fost investiti inconstient in diverse tari raspunsul unui guvernant poate fi de genul: “…banii vostri se afla in Grecia, in Anglia sau in Rusia, pune-ti mana pe o arma si impreuna trebuie sa mergem sa-i recuperam”!

Aseara in mediul virtual a explodat vestea data de guvernul de la Bucuresti, oficializarea legislatiei privitoare la recrutarea militara obligatorie, si intr-un mod terifiant pentru mine am inteles cat de deformata este gandirea conationalilor nostri din dialogurile pe care le purtam in unele canale de chat private.

Cineva spunea: “…am sa ma minunez daca zece procente dintre romani vor accepta sa mearga in armata, la razboi”. Dupa o astfel de remarca instantaneu te gandesti daca mai avem un alt patriotism decat acela “de partid” desprins din urletele lui Corneliu Vadim Tudor? Nu, nu mai avem atata timp cat prietenul meu continua spunand ca are drepturi personale, este cetatean european etc.

Sigur, in fond, cei ce gandesc asemanator au putina dreptate dar o inteleg gresit si deformat atata timp cat fiecare dintre noi avem drepturi dar si obligatii. Fiecare dintre noi cere cate ceva de la tara, ajutoare, invatamant, asistenta medicala sau sociala. Toti o cerem dar oferim atat de putin, daca s-ar putea n-am oferi gratis nici macar un “buna ziua”…

Patriotismul nu inseamna sa-l aperi pe Ponta sau pe Basescu de cine stie ce hoarde cotropitoare. Nu putem vorbi de patriotism nici atunci cand se organizeaza cine stie ce mitinguri politice in care se scandeaza “noi nu ne vindem tara”, aici cred ca va recunoasteti multi!… Intr-un mediu globalizat ideea patriotismului nu inseamna acel nationalism gregar in urma caruia ungurii ii pocnesc pe romani, nici ca unii sa-i deporteze in lagare pe negrii, pe tigani sau evrei. Astazi, acest sentiment inseamna apartenenta la un sistem de viata si multi dintre noi n-ar concepe lumea traind si ascultand ordine venite din partea unui lider.

– Tare mult mi-ar place ca unele dintre persoanele ce plang dupa ce si-au pierdut stilul de viata comunist sa fie pusi din nou in fata unui regim de tipul celui comunist, poate chiar cu influente nord-coreene.

Extrapoland putin patriotismul nu inseamna sa iti lipesti la fereastra un tricolor, steagul national, cum se vede adeseori in filmele de la Hollywood. Americanii, in afara de a-si pune steagul in fata portii sunt receptivi in fata situatiei de a merge la razboi indiferent daca o fac pentru tara lor, pentru un prieten sau un aliat din tarile NATO.

 

The Liberty parade of tanks
The Liberty parade of tanks

DREPTURILE FUNDAMENTALE, uneori, trebuiesc aparate. Pentru a pastra ce avem, o perioada de timp trebuie sa acceptam renuntarea la ele intrand intr-un razboi in care putem pierde definitiv vieti dar prin care putem pastra acele lucruri pentru care s-a luptat si s-a murit in trecut.

In acest sens, potrivit Ordinului Ministerului Apararii Nationale M.113/2013, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 312 din 28 aprilie 2014 si care a intrat in vigoare la aceeasi data, a fost aprobat modelul certificatului medical eliberat de medicul de familie si care urmeaza sa fie prezentat de tineri la comisia locala de recrutare-incorporare, normele de aplicare si punere in aplicare raman sa fie stabilite in viitor.

Certificat medical necesar la comisia de recrutare-incorporare militara
Certificat medical necesar la comisia de recrutare-incorporare militara

Noul model al certificatului va fi prezentat de tineri la comisia de recrutare-incorporare in cazul starii de asediu, al mobilizarii sau al starii de razboi, in timp ce pana in prezent vechiul document nu trebuia prezentat in astfel de situatii.

Potrivit prevederilor legale, in cazul mobilizarii, starii de asediu sau razboi, toti barbatii cu varste cuprinse intre 20 si 35 de ani sunt obligati sa isi indeplineasca serviciul militar, potrivit avocat.net. Publicarea acestor prevederi legale vine într-un moment de criză în Europa, în contextul tensiunilor Ucraina-Rusia, care au generat mişcări de trupe NATO spre Europa de Est.

Conform normelor legislative ordinul este semnat de urmatoarele institutii cu atributii specifice:

  • Ministerul Apararii Nationale,
  • Ministerul Justitiei,
  • Serviciul Roman de Informatii,
  • Serviciul de Protectie şi Paza,
  • Ministerul Afacerilor Interne,
  • Ministerul Sanatatii,
  • Serviciul de Informatii Externe,
  • Serviciul de Telecomunicatii Speciale.

Prin acest act legislativ, conform cu art. 5 din Legea nr. 446/2006 privind pregatirea populatiei pentru aparare, la declararea mobilizarii si a starii de razboi sau la instituirea starii de asediu, indeplinirea serviciului militar in calitate de militar in termen devine obligatorie pentru barbatii cu varste cuprinse intre 20 si 35 de ani, care indeplinesc criteriile pentru a indeplini serviciul militar.

Ramane speranta ca Rusia sa-si inceteze presiunile asupra Ucrainei sau a altor state si noi sa ne vedem mai departe de “nebunia democratica” in care lancezim…

© Matei DONEA – 1 Mai 2014

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.

5 Comments
  1. pandele says

    am inteles ce inseamna patriotism si multumesc pentru clarificare, insa pandele are o curiozitate. Daca Romania este membra Nato si la un moment dat Nato decide sa intre in razboi cu Rusia, Romania, ca membra Nato intra in razboi , atunci il ia pe pandele in armata? lui pandele nu ii convine sa mearga in prima linie cu ursul rusesc. ce e de facut? pandele are un plan. pandele se duce la incorporare, pandele se inrameaza, pandele fuge cu arma din cazarma, pandele ajunge la bucuresti. pandele il tinteste pe ponta, pe basescu pe udrea si pe toti cacanarii care au dus tara asta de rapa, pentru ca pandele intelege ca oricum va muri, asa ca macar sa faca un bine tarii. patriotismul asta de care zici matale este bun doar cand este nevoie de carne de tun. daca pandele se supara si iese in strada ca jegosu de ponta mai baga o lege de ne ingenuncheaza mai rau , pandele isi ia bastonul la chelie. si lui pandele nu-i place asta. ai scris mai sus ca nu e normal doar sa cerem ci sa si dam. pai stimabile, ce anume cerem noi? sa nu mai fure? sa bage bani in scoli si in sanatate? cerem prea mult pentru aceasta gloata de cacanari? sunt de acord sa ne ridicam la arme si sa aparam bunurile noastre, dar cateodata pericolul nu vine din exterior ci ne mananca ca o carie puturoasa din interior. ca sa concluzionez, pandele inca nu este patriot, insa daca toata clasa politica continua in ritmul asta….. pandele o sa vina la bucuresti sa agate opinca pe parlament. nu-l suparati pe pandele!!!!

    1. Matei DONEA says

      Pandele esti inca imberb cu toate ca ai varsta iesirii libere din tara pentru a te stabili in SUA. Intr-o tara in care patriotismul e sfant chiar daca pe alte principii. Cred totusi ca nu esti si nu ai fost roman, nu esti nici european. Sunt aproape convins ca esti unul dintre acei rusi ce fac “imagine” pe internet lui Putin, ala de nu are curaj nici macar sa-si asume faptele!

      Patriotismul intr-o minte ingusta, ma repet, inseamna sa-l aperi pe Basescu, pe Ponta si altii asemenea lor. Pentru mine inseamna sa imi apar familia, prietenii si natia impotriva unor barbari betivi veniti din Siberia si Mongolia.

      Nu il plang si nu il apar nici pe Basescu si nici pe Ponta, in cazul unui razboi nu ei vor plati oalele sparte. NOI nu mai suntem in evul mediu sa ne spanzuram invinsii cum fac “patriotii ucrainieni” sau criminalii islamisti.

      Iar atunci cand eu cer tarii scoli sau spitale, chiar daca nu o fac pentru mine stiu ca de astea beneficiaza copii din familia mea, prin urmare chiar daca o fac indirect tot cer ceva tarii asteia iar atunci cand ea cere ceva eu am sa o ajut, sa stii un lucru… ca mine vor face foarte multi altii indiferent daca asta este sau nu este pe placul ursului jigarit de prin pustiurile siberiei.

      Hai… NOROK!

  2. pandele says

    Interesant punct de vedere. Nu sunt nici rus nici american. Sunt cel mult un pacifist. Patriotismul, din punctul meu de vedere, inseamna sa imi apar familia de tot ce inseamna pericol si cred ca esti de acord cu mine cand spun ca pericolul poate veni si din exteriorul tarii cum la fel de bine cum poate veni si din interior. Nu am de gand sa port un razboi care nu-mi apartine, asa cum americanii considera patriotismul. Nu am de gand sa omor vreo fiinta vie… Ca sa ma intelegi. Este trist ca inca exista oameni care gandesc ca pot omora o persoana pentru ca ei considera just, indiferent de motiv. Cel mai corect, pentru ca aparent, consideram ca traim intro democratie, sa alegem daca sa ne luptam sau nu, ar fi sa existe un referendum daca sa mergem la lupta sau nu. Cei ce sunt pentru, sa ia arma in mana si sa mearga pe front “sa-si apere familia”, iar noi, cei ce consideram imatur sa scoti scula si sa arati cat de mare este, sa stam acasa si sa folosim scula pentru a face dragoste cu vaduvele indurerate. Pana la urma vom avea nevoie de urmasi daca tot murim pe capete. Ca o concluzie, ma voi lupta cu cei ce pun in pericol viitorul meu, al familiei mele si al poporului meu, fie ca e vorba de putin,basescu,ponta, obama sau oameni ca tine.

    1. Matei DONEA says

      Asa cum spui si tu, mai Pandele, “ca sa ma intelegi bine”! Apropo, daca nu ai sa intelegi o sa incerc sa-ti desenez dupa aceia am sa renunt vazand ca tot nu pricepi, cei ce sunt straini de tara asta le este greu sa inteleaga sentimentele altora si sa-si asume faptele cu nume si prenumele personal – de asta isi ascund urmele folosind legaturi la internet foarte ciudate (stii tu la ce ma refer 😉 !).

      Bun, sa revenim la durerea si surprinderea ta pe care o vad atunci cand spui cu tristete ca mai exista oameni al caror prim gand poate fi ala de a ucide un alt om. Da mai Pandele, e trist si cel mai trist lucru e acela ca tu esti un astfel de om ticalosit! Da, tu esti un astfel de om pentru ca gandul tau, inainte de toate, este sa-l impusti pe presedinte, pe premier, pe Putin, pe Obama si naiba mai stie pe cine vrei tu sa mai omori. A-l impusca pe Basescu sau pe Ponta a fost primul tau gand si cand am avut neplacerea sa iti vad primul comentariu. Deci tu te gandesti primul la violenta si apoi te minunezi ca sunt altii gata sa iti invineteasca ochiul.

      – Sesizezi cumva aici ca ceva nu e chiar OK in capul tau ?

      Iti spun eu ceva… Ai numeroase deviatii mentale! Te minunezi de faptul ca mai exista oameni ce pot sa ucida alti oameni. DA, exista si unul dintre acesti criminali esti tu!

      Din acest motiv am sa devin pacifist, am sa militez pentru referendum atunci cand rusii vor face vreo prostie romaniei. Nu conteaza ce, poate sa ocupe ceva din teritoriu, sa bombardeze, sa face ce-si doresc. Eu o sa ma ocup de referendum iar ulterior pentru trimiterea la spitalul de nebuni a unor oameni ca tine…

      Rau era cu „der, die, das!”
      Da-i mai rau cu „davai ceas!”
      De la Dunare pana la Don
      Davai ceas, davai palton
      Davai ceas, davai mosie
      Haraso tovarasie!

    2. Matei DONEA says

      Am uitat sa iti spun… Rusoaicele tale, ucrainiencele, bielorusele si toate “papusile” slave din apropierea moscovei stii cu ce se ocupa prin Europa?

      Prin urmare, daca noi romanii murim trebuie cineva sa le faca fericite si pe vaduvele noastre. Totusi, la ora aceia eu nu voi mai fi! Pana atunci… ma voi ocupa de rusoaice 😉

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

RO: Folosim "cookie" pentru ca Uniunea Europeana isi manifesta prostia prin orice mijloace. Oricum, noi credem in libertatea internetului, utilizarea sa responsabila si din acest motiv nu simtim nevoia sa enervam inutil oamenii. Pentru viitor, la urmatoarele alegeri Euro-Parlamentare, va recomandam sa ganditi mult mai mult cu propriul vostru cap. Utilizam cookie-uri pentru a fi siguri ca va oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să utilizați acest site vom presupune că sunteți mulțumit de acesta situatie.
Pentru mai multe informatii va invitam in pagina "Privacy Policy"...
EN: We use "cookies" because the European Union expresses stupidity by any of means. However, we believe in the freedom of the Internet, use his with responsibility and don't feel the need to disturb people unnecessarily. For the future, to the next European Parliamentary Elections, we should think much more with our own head. We use cookies to ENSURE That we Provide the best experience on our website. If you continue to use our site you will must to accept this situation.
For more information, please visit the "Privacy Policy" page ...

Close