Parerea ta conteaza, scrie-ne !
Primii astronomi, “Scoala altfel” la Otelu Rosu
La Otelu Rosu, intr-un ciclu similar cu “scoala altfel”, astronomia si istoria ne-au spus cum in urma cu douasprezece milenii se stabilea ritmul calendaristic al anotimpurilor de catre primii astronomi, dupa cum ne-a spus Lectorul doctor Marc Frincu de la Universitatea de Vest din Timisoara.
V-ati trezit vreodata in situatia de a privi cerul noaptea, poate fara intentie, si sa ramaneti uimiti cu ochii pe el, intrebandu-va “ce este acea stea?” si parca in acel moment ai vrea ca cineva sa fie langa tine sa-ti spuna mai multe despre ceea ce vezi, pentru ca in acel moment te simti de parca esti gol, in fata unui Univers necunoscut pentru tine. Atunci incepi sa iti amintesti cuvinte, notiuni pe care le-ai auzit din intamplare dar nu au un sens sigur pentru tine.
Astronomia a fost, este si va fi o stiinta interesanta, palpitanta, plina de curiozitati care va atrage mereu noi si noi pasionati. Nu trebuie neaparat sa fi absolvit studii de specialitate sau sa lucrezi in acest domeniu pentru a te bucura de cer si a-i observa detaliile. A fi un astronom amator are multe avantaje. Poti sa citesti tot timpul ceva nou si interesant sau de ce nu, chiar sa participi la diferite manifestari sub cerul instelat. Dar pentru multi incepatori cerul pare mai mult o ingramadeala de stele si pur si simplu nu stiu de unde sa inceapa si mai ales incotro sa se indrepte.
Cand eram copil, obisnuiam intotdeauna sa ma minunez observand cele trei stele care erau in linie dreapta si la aceleasi distante pe cerul noptii (centura lui Orion). Din cauza acestei incidente, curiozitatea mea a crescut zi de zi si dupa o anumita perioada de timp, am ajuns sa aflu ca acestea au numele de Centura lui Orion, care reprezinta razboinicul antic grec, Orion, dar inca nu am inteles de ce se afla intr-o asemenea ordine cu aceleasi distante intre ele. Si la final concluzia mea a fost ca spatiul cosmic este un loc nebunesc si infinit, dincolo de limita imaginatiei!
Incepand astfel, puteti banui ca am fost impresionat de intalnirea cu Lectorul doctor Marc Frincu ce s-a desfasurat la Casa de Cultura din Otelu Rosu in data de 14 aprilie 2016. Universitarul timisorean a venit insotit de colegul sau Andrei Juravle si o serie de astronomi, colegi ai domniei sale.
Intregul program i-a avut ca organizatori pe astronomii Marc Frincu si Andrei Juravle in parteneriat cu Liceul Banatean Otelu Rosu, Scolile Gimnaziale Nr. I si III dar si administratia locala. O nota speciala trebuind marcata in dreptul Primariei Otelu Rosu, a primarului Luca Malaiescu, ce s-a implicat personal la buna organizare precum si la gazduirea invitatilor.
In fata unui public extrem de numeros, prezent in Casa de Cultura a orasului Otelu Rosu, Lect. dr. Marc Frincu a organizat sub motto-ul “Descifreaza misterele cerului stravechi pe teritoriul Romaniei” o prezentare astronomica si rezultate ale cercetarilor cosmice efectuate pe teritoriul tarii noastre sau in intreaga lume.
Programul stabilit de organizatori a inclus vizionarea unui episod al documentarului “Primii astronomi”, discutii cu publicul pe teme astronomice, istorice si o demonstratie cu simulatorul astronomic “Copernicus”. Aplicatia software dispune de posibilitatea unor prezentari deosebite ale spatiului cosmic, intr-o maniera foarte realista ce include miscarea astrelor pe orbitele sistemului solar. Versiunea 1.6 a acestei aplicatii se poate descarca liber de la adresa www.regulus.ro.
In programul dezbaterilor au fost incluse o serie de observatii astronomice dar care nu s-au mai produs din cauza conditiilor meteorologice extrem de nefavorabile. Sper ca data viitoare vom avea mai multe sanse sa observam corpurile ceresti pentru ca, intr-adevar, trecutul, prezentul si viitorul umanitatii are o legatura indisolubila cu Universul.