Parerea ta conteaza, scrie-ne !
Vladimir Putin salveaza compania ruseasca “Mechel”
Cu exceptia lui Vladimir Putin, presedintele rus, nimeni nu mai crede in salvarea metalurgistilor de la “Mechel”, asta dupa ce timp de peste 5-6 ani compania magnatului Igor Ziuzin a obtinut rezultate financiare catastrofale reflectate de bursele internationale de la New York si Londra.
In pofida contractiei de pe pieta metalurgico – miniere mondiale ce au avut efecte catastrofale pentru “Mechel”, companie ce a detinut mai multe combinate siderurgice in Romania dar pe care le-a vandut cu numai 50 de euro (nu este nicio gresala), aceasta a reusit in luna iulie 2016 sa evite falimentul prin contractarea unui nou imprumut in valoare de un miliard dolari (cca 65 miliarde ruble.
Grupul “Mechel” reuneste producatori de carbune, minereu de fier concentrat, otel, produse laminate, feroaliaje, energie termica si electrica. Compania are aproximativ 70 de mii de angajati, majoritatea in zona Celiabinsk (zona sudica a Rusiei). Presedintele Consiliului de Administratie al “Mechel” este Igor Ziuzin iar acesta impreuna cu rudele sale controleaza peste doua treimi din companie.
Dupa interventia Kremlinului, din cate mentioneaza agentia de presa Reuters (CLICK AICI) citand mai multe surse implicate in restructurarea companiei, patronul “Mechel” – Igor Ziuzin, declara ca “…s-a produs un miracol” prin ajutorul acordat de presedintele rus Vladimir Putin la obtinerea noului imprumut fara de care compania poate sa devina cel mai mare dezastru financiar din istoria Rusiei si sa conduca la disponibilizari masive de muncitori in regiuni in care politia rusa efectueaza deja exercitii tactice de suprimare a demonstratiilor.
“Mechel” este o companie listata pe bursele internationale dar cu evolutii nefavorabile ce a ajuns cea mai indatorata companie din sectorul metalurgico-minier al Rusiei, precizeaza presa de specialitate si raportul anual adresat actionarilor, iar aceasta stare vine in pofida faptului ca in toamna anului trecut s-a reusit restructurarea datoriei catre “Gazprombank” si VTB, negocierile cu “Sberbank” au trenat din cauza termenilor propusi ce au fost considerati ca pagubosi de catre banca.
Rusii de la “Mechel”, din cate precizeaza tot agentia Reuters, au acumulat datorii in valoare de peste 400 miliarde ruble (cca 6,25 miliarde dolari) fiind acuzata in mai multe randuri de bancruta frauduloasa si evaziune fiscala. Situatia companiei este cu atat mai grava din moment ce a fost obligata sa majoreze garantiile la creditele acordate VTB, “Gazprombank” si “Sberbank”, banci controlate de statul rus ce au finantat aproximativ 70 de procente din valoarea totala a creditelor contractate de “Mechel”.
In prima parte a acestui an, “Mechel” si-a redus datoria cu 31,5 miliarde de ruble (dintr-un total de 435 miliarde) prin vanzarea catre “Gazprombank” a 49% din proiectul de dezvoltare a complexului carbonifer Elga, tranzactie prin care compania a obtinut mijloacele financiare rambursarii unei parti din datoria catre “Sberbank”.
Justificarea acordarii noului imprumut de aproximativ un miliard dolari de catre banca ruseasca VTB o fac liderii de la Kremlin iar acestia mentioneaza incercarea de evitare a unor probleme sociale de o magnitudine ce pot afecta stabilitatea statului rus care, oricum, “se afla pe marginea prapastiei din cauza sanctiunilor internationale si a cheltuielilor militare exagerate” (N.R.).
Un important rol in salvarea de ultim moment a celor de la “Mechel” l-a jucat Iuri Samalov, adjunct al presedintelui consiliului de administratie “Gazprombank” (cumnatul fiicei presedintelui Putin – fratele sau Kiril Samalov este casatorit cu Ekaterina Tihonova, fiica cea mare a presedintelui Putin).
Dupa cum am mentionat, administratia prezidentiala a Federatiei Ruse a motivat sprijinirea “Mechel” pentru a nu o expune pericolului unui faliment ce ar afecta “stabilitatea sociala si situatia financiara a bancii aflate in relatii foarte apropiate cu Kremlinul” (“Gazprombank” – N.R.). Totodata, sursele sustin ca cei mai apropiati oameni din anturajul lui Putin au intervenit pe langa liderul rus iar printre acestia se numara seful “Rosneft”, Igor Secin, fostul sef al Cailor Ferate Ruse, Vladimir Iakunin si presedintele Uniunii Industriasilor si Antrepenorilor din Rusia, Alexander Sokin.
Una peste alta, vestile relativ bune pentru compania “Mechel” nu au niciun efect imediat pentru Romania din moment ce rusii au vandut obiectivele economice locale catre societatea “Invest Nikarom” la un pret ce ne lasa sa banuim tranzactii lipsite de moralitate in cel mai fericit caz. Primele plati catre creditori sunt posibile, prin planul de restructurare aprobat la finele lunii iunie 2016, in primul trimestrul al anului 2020 cu toate ca acestea sunt asteptate anul viitor.
“Draga Ivan”, intr-un fel sau altul, bugetul vostru ajunge tot in buzunarul coruptilor si asta in timp ce economia rusiei se prabuseste, se pare ca sub conducerea lui Vladimir Putin va trebui baut paharul cu otrava pana la fund…