Parerea ta conteaza, scrie-ne !
Liviu Dragnea, premierul Romaniei sau al Turciei?
“Liviu Dragnea, premierul Romaniei sau al Turciei?”, indiferent cat de ciudat credeti ca este acest titlu sa stiti ca reflecta pura realitate a unei lumi dezaxate in care democratia este bolnava de prea multa democratie!
Configuratia rezultata in urma alegerilor parlamentare din Romania se datoreaza prostiei si dezinteresului social pe care il manifesta romanii ori de cate ori au ocazia, daca pe bastinasii mioritici ii pui sa aleaga isi doresc tot timpul sa fie victime.
In urma alegerilor parlamentare de care tocmai vorbeam, PSD-ul a acumulat un procent de aproape 46% dintre sufragii, implicit va detine acelasi numar de reprezentanti in Camera Deputatilor si Senat. Acestora li se adauga cele aproximativ 6 procente ale ALDE, formatiunea pseudo-liberala condusa de Calin Popescu Tariceanu, cu care va incropi majoritatea minima pentru sustinerea unui guvern.
Lucrurile sunt inca la inceput de discutii si tatonarile politice nici n-au inceput in mod oficial, cu toate acestea imi propun sa analizam de ce nu poate fi Liviu Dragnea premier in Romania, oricat de mult si-ar dori acest lucru social-democratii.
Necazurile lui Liviu Dragnea au inceput in urma cu vreo 4 ani, in momentul in care nu s-a finalizat prin destituire suspendarea presedintelui Traian Basescu. La momentul respectiv, Liviu Dragnea depunea toate eforturile pentru demitere si din care au hotarat judecatorii se pare ca aceste eforturi au fost dincolo de limita legii.
Nu vreau sa discut in acest moment corectitudinea condamnarii, mai ales ca nu am acces la dovezile ce au statuat-o, dar condamnarea definitiva rezultata in urma suspendarii lui Traian Basescu din 2012 este principala pidica ce sta in fata planurilor lui Liviu Dragnea. Spun “planuri” pnetru ca, intr-adevar, liderul PSD a planuit integral ascensiunea sa spre varful executivului iar acum o sa dea cu capul de pragul de sus al usii.
In fata dorintelor lui Liviu Dragnea au aparut criteriile de integritate pe care le-a pronuntat presedintele Klaus Johannis si care bazate pe Legea 90 din 2001 trebuiesc sa constituie esafodajul oricarui stat civilizat. Articolul 2 din legea respectiva spune, printre altele, “pot fi membri ai Guvernului persoanele care nu au suferit condamnari penale”, PUNCT.
Pot accepta faptul ca legea este neconstitutionala ori ca legea fundamentala a statului este perfectibila dar pe moment trebuie sa-i multumesc lui “Bombonel”, Adrian Nastase pentru ca a emis-o in urma cu 15 ani.
Voci partizane din sanul politicii mioritice vorbesc de dreptul lui Liviu Dragnea de a fi premier atata timp cat acesta are in spatele sau sustinerea electoratului. O data ajunsi aici, dupa parerea mea, gasim si rezolvarea situatiei. Democratic vorbind, Liviu Dragnea poate fi propunerea PSD pentru functia de prim-ministru dar nu va ocupa aceasta demnitate niciodata atata timp cat democratia are limitele sale.
Nu are importanta, dupa parerea mea, numarul de voturi pe care le-a acumulat PSD-ul nici chiar daca ar ajunge la 99% pentru ca democratia votului nu-ti da dreptul la incalcarea legii ori obligarea presedintelui sa incalce articolul 2 din legea respectiva.
Sintagma ca “o lege poate fi gresita dar este lege” nu mai e nevoie sa fie discutata, se cunoaste de sute de ani iar aceasta incarcatura executiva opreste abuzurile. Extrapoland putin putem spune ca daca n-ar exista un pachet legislativ si ne-am baza doar pe majoritati, relative si ele dintr-un motiv sau altul, am deschide poarta oricaror crime. Cat de dificil ar fi, bazandu-te pe o majoritate, sa il condamni pe cineva la moarte sau sa aplici nationalizari discriminatorii?
Acest lucru se intampla in Turcia, Recep Tayyip Erdogan se bazeaza pe o majoritate covarsitoare iar epurarile efectuate in urma tentativei de lovitura de stat din acest an i-au eliminat orice opozitie. In urma acestor evenimente se discuta la Ankara de reintroducerea prin referendum a pedepsei cu moartea. Asa cum am spus, majoritatea din spatele lui Erdogan poate impune orice in Turcia numai ca acest “orice” inseamna ruperea oricaror relatii cu lumea civilizata, impunerea de sanctiuni internationale si chiar eliminarea turcilor din NATO. Nu mai vorbesc de relatiile cu Uniunea Europeana ce si asa sunt suficient de tensionate.
Revenind la Liviu Dragnea, sunt convins ca acesta se va autopropune pentru functia de premier si tot sigur sunt ca presedintele Klaus Johannis va nominaliza pe altcineva in pofida amenintarilor de suspendare a locatarului de la Cotroceni.
Fara riscul transpunerii in fapte a amenintarilor, imi este foarte greu sa cred ca vor exista manifestari violente atata timp cat PSD-ul are in spate doar sustinerea unui sfert din populatie, jumatate dintre romani nu s-au prezentat la vot, iar cei ce sprijina acest partid vor fi foarte greu de scos din case pentru a-l purta pe Liviu Dragnea pe brate spre guvern.
Pentru moment, cel putin, Liviu Dragnea va accepta sa nu fie premier urmand sa atace la Curtea Constitutionala legea 90 din 2001. Ce vor pronunta judecatoriicurtii intr-o astfel de situatie e lesne de banuit, si eu cred ca legea respectiva are unele deficiente dar pentru moment este in vigoare si se opune intr-un mod eficient unui derapaj social.
Romania are ambitii mai mari decat Turcia, daca Liviu Dragnea isi doreste sa fie premier ori presedinte nu are decat sa emigreze intr-o tara bananiera unde banii sau dictatura permit ca totul sa se faca dupa bunul plac al unui infractor.