Parerea ta conteaza, scrie-ne !
Preturile si inflatia, de ce este rau pentru Romania?
Avem de vreo trei saptamani un nou guvern dar nu avem buget, inca nu avem buget, iar acest lucru este deosebit de rau in lupta cu preturile si inflatia prezenta in Romania din vremuri de care nici nu-mi mai amintesc cu prea multa precizie.
Daca nu stiati… PSD se prabuseste, nu face altceva decat sa lupte cu prabusirea partidului in sondaje si a Romaniei din punctul de veder al nivelului de trai pe care, de bine de rau, il mai avem.
Primul element care ma indreptateste sa cred acest lucru este ca incepand de luna viitoare guvernul trebuie sa faca fata unor plati cu mult mai mari decat cele de pana acum in timp ce va avea incasari la buget din ce in ce mai mici. Toate aceste lucruri trebuind sa se produca in acelasi timp cu pastrarea unei inflatii sub control, a unui deficit bugetar maxim de 3 procente rezultat din tratatul de la Maastricht si a unui PIB ce va ramane la fel ca pana acum.
Liviu Dragnea spune intr-un fel, ca unii dintre ministrii sunt mai tampitei iar finantistul sef al Romaniei e el mai bleg dupa ce s-a lasat influentat de cei ce n-au inteles ca programul electoral al PSD-ului trebuie respectat ca sfanta scriptura. Bineinteles, liderul social-democratilor crede ca Viorel Stefan nu trebuie inlocuit ci doar sa mearga mai des la partid pentru ca acolo e “miezul” Romaniei.
Cu toate acestea, indiferent de ceea ce spune penalul Liviu Dragnea, “situatia e albastra”. Bugetul e acela care este si nu ajunge sa acopere cheltuielile. O dovada in acest sens sunt spusele ministrului de finante in plina sedinta de guvern cand mentiona un deficit bugetar de 2,99%, cifra impinsa pana la limita celor trei procente cat ne dau dreptul tratatele internationale.
In ultima perioada de timp, sa spunem 2 – 3 ani, inflatia s-a mentinut la un nivel minim istoric dar acest lucru nu s-a petrecut datorita unor guvernanti competenti. Nivelul minim al inflatiei a avut la baza contextul international ce a condus la scaderea fulminanta a pretului petrolului, pe parcursul anului 2016 petrolul a avut un pret mediu cifrat la jumatatea celui din anul 2014. Acest lucru a permis o dezvoltare sustinuta a comertului national si international, a transporturilor si industriei auto in general.
Al doi-lea element ce a pastrat un nivel minim inflationist in Romania il constituie piata alimentara si a bunurilor de consum. Cele doua capitole, pe parcursul ultimilor ani, s-au pastrat la aceleasi cote si in unele cazuri au inregistrat chiar scaderi de preturi. Totusi, aceste niveluri minime nu se datoreaza unei productivitati sporite pe plan national ci unei supra oferte europene rezultate din sanctiunile internationale adoptate impotriva Rusiei dupa ce acesteia i-a venit chef de distractie prin Ucraina.
Cu alte cuvinte, supra-productia europeana de alimente n-a mai ajuns in Rusia si a fost ofertata pe pietele emergente din zona est-europeana unde a contribuit la mentinerea preturilor sau chiar le-a scazut in unele cazuri.
Pana una alta, dupa cum se stie totusi, nicio minune nu tine mai mult de trei zile iar schimbarile politice din Statele Unite, alegerea noului presedinte in persoana lui Donald Trump, precum si tratatul de limitare a productiei de petrol in tarile OPEC sunt elemente ce prefigureaza “zile negre” pentru Romania si bugetul national.