POLITICIENII ROMANI
Constitutia garanteaza libertatea exprimarii

Infrangerea lui Silviu Hurduzeu, Marcel Vela se intoarce…

Marcel Vela si Prefectura Caras Severin l-au strivit pe Silviu Hurduzeu dupa ce acesta a savarsit un abuz in servicu iar instanta de judecata a Tribunalul carasan l-a taxat in consecinta, aratandu-i ca nu este decat un PSD-ist amarat influentat de social-democratul Ion Mocioalca.

Situatia a aparut in urma alegerilor locale de anul trecut, chiar inainte de desemnarea presedintelui din randul consilierilor si dupa ce liberalul Marcel Vela a decis sa demisioneze din pozitia de ales in Consiliul Judetean. Cateva zile mai tarziu, dupa inregistrarea cererii dar inainte de desfasurarea sedintei in care urma sa fie constata demisia acesta a retractat-o si a depus documentatia necesara.

Cu toate acestea, majoritatea formata din reprezentanti ai PSD-ului si PMP-ului (condusi de un fost social-democrat pe care nimeni nu-l crede ca a evoluat) au decis sa constate demisia liberalului in pofida retractarii acesteia si chiar a convocarii sale la sedinta.

Prin urmare, Prefectul Judetului Caras Severin si liberalul Marcel Vela au atacat in contencios administrativ Hotararea 139/15.07.2016 ce constata incetarea mandatului de consilier judetean a celui din urma si soldata cu sentinta civila nr 114/7 feb. 2017. Sigur, aceasta sentinta, dupa cum ne-a mentionat telefonic si Laurentiu Darian Ciobanu – secretarul judetului Caras Severin, are o serie de lacune in ceea ce priveste drepturile la care este indrituit Marcel Vela, eventualele despagubiri pe care le poate pretinde si posibilul conflict dat de pozitia sa actuala de Senator al Romaniei.

Dupa parerea mea, insa, aceste aspecte sunt complementare unei conduite viitoare si trebuie sa tina cont de intentiile pe care le are Marcel Vela. In fond, liberalul poate renunta la pozitia de parlamentar si sa solicite reluarea unei sedinte prin care sa se stabileasca presedintele Consiliului Judetean Caras Severin iar in cazul in care acesta va fi chiar fostul primar al caransebesului poate solicita despagubiri cu mult mai mari, eventual anularea unor hotarari de consiliu ce pot fi banuite de adoptarea prin uzurpare de calitati oficiale.

“Kur-papirul” ala era oferit in cadrul programului de guvernare al PSD?

In ceea ce priveste “alegerea presedintelui”, intr-un mod nu tocmai ortodox, vinovata este si presa carasana ce a relatat evenimentele intr-un mod cel putin eronat, daca nu chiar cu rea credinta. Lucruri valabil la timpul respectiv dar si dupa emiterea sentintei nr. 114/07.02.2017 de catre Tribunalul Caras Severin.

Fondul dosarului privea anularea dreptului de revocare a propriei demisii pe care o avea Marcel Vela. Faptul ca votul n-a fost chiar corect e “un amanunt” pus la cale de conducerea PSD Caras Severin pentru ca reprezentantii sai sa nu treaca “intr-o alta barca”, pe bani sau nu.

In cazul Consiliului Judetean Caras Severin, mass-media carasana s-a axat pe neregulile ce vizau procedura alegerii presedintelui prin eliminarea votului secret si oferea o comparatie cu evenimente similare petrecute in judetul Bihor, cel mai nefericit exemplu in aceste sens fiind amatorii de la “Express de Banat”.

Sigur, votul secret este un element esential fara de care se poate influenta decisiv un rezultat, cu atat mai mult cand priveste un personaj important in administratia locala si nu numai. Un exemplu edificator al influentei exercitate priveste Hotararea 139/15.07.2016, moment in care PSD “a aruncat rahatul pe ventilator” si a constatat incetarea mandatului de consilier judetean al liberalului Marcel Vela. Extrem de interesant este faptul ca secretarul judetului, Laurentiu Darian Ciobanu, a tinut sa faca nota discordanta cu noua administratie judeteana si a intocmit “opinia separata” cu nr. 13527/18.07.2016 prin care constata retragerea demisiei exprimate de consilierul judetean Marcel Vela.

Dintr-un lant intreg de ilegalitati savarsite de PSD-ul condus local de deputatul Ion Mocioalca, nu mai pomenim de faptul ca liberalului Marcel Vela i-au fost trimise in prealabil chiar documentele sedintei in care urma sa se aleaga cu o excludere, o sa ne referim strict la demisie si revocarea acesteia din punct de vedere legal.

Asa cum ne invata istoria dar si cum prevede legislatia, inaintasii nostri erau mult mai cinstiti, trebuie sa tinem cont ca “ceea ce legea nu interzice inseamna ca permite”. Prin urmare, ca in orice alt domeniu in care se exercita dreptul unilateral si suveran de decizie fata de propria persoana, Ion Marcel Vela si-a depus demisia din functia de consilier judetean iar plenul alesilor nu putea decat sa constate acest lucru in baza art. 12 din legea 393/2004 cu modificarile ulterioare si care reglementeaza exercitarea mandatului pentru alesii locali.

Pentru a intelege foarte bine lucrurile, recte: “ceea ce legea nu interzice inseamna ca permite”, subliniem ca legislatia prevede caile de constatare ale unei demisii de plenul consilierilor dar nu specifica nimic in ceea ce priveste retragerea acesteia inainte de intrarea sa in vigoare (art. 12 din legea 393/2004). Retragerea demisiei depuse de liberal a fost semnalata prin “opinia separata” nr. 13527/18.07.2016 intocmita de secretarul judetului iar domnia sa ne-a mentionat, intr-o discutie telefonica foarte agreabila, ca exclude o opinie vindicativa cel putin atata timp cat legislatia din domeniu are destule lacune ce au impietat deciziile sale coroborate cu termenii scurti avuti la dispozitie.

Cu toate acestea, secretarul Consiliului Judetean Caras Severin ne-a destainuit faptul ca se pregatesc caile de atac si in premiera ne-a semnalat decizia 16 din 26.09.2016 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie ce priveste interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor din cateva legi printre care si 393/2004. Cu toate ca persoanal mi-a fost imposibil sa gasesc o aplicabilitate in situatia liberalului Marcel Vela, dupa parerea lui Laurentiu Darian Ciobanu “aceasta decizie este binevenita pentru ca reglemententeaza retragerea unei demisii dintr-o functie publica prin acceptul sefului de institutie, situatie ce in teorie sa fie asimilabila unui contract de munca”.

Pentru ca traim in Romania, am mai spus asta, nici legiuitorii nu-si dau prea mult silinta sa adopte unele norme clare si fara echivoc. Presupunand ca Prefectul Judetului Caras Severin si actualmente senatorul PNL Marcel Vela vor accepta invocarea deciziei luata de ICCJ, trebuie spus ca nu vom ajunge la un precedent care sa solutioneze lipsurile legislative de care ne vorbea secretarul judetului ci va incalca un precept ancestral prin care “nu se legifereaza si nu se sanctioneaza (eventual) post factum un eveniment”. Prin acceptarea deciziei date de ICCJ, strict in acest caz, nu se reglementeaza nimic ci doar se incalca drepturile unui cetatean care la ora respectiva a procedat cum a procedat in baza legislatiei existente plus ca in momentul respectiv nici nu exista un Presedinte al Consiliului Judetean caruia sa-i fi solicitat cineva acceptul de retragere a demisiei.

Intr-o astfel de situatie ne putem astepta, maine sau poimaine, la o lege in care sa fie eliminati din parlament toate persoanele blonde (vopsite sau nu) ori toti juristii. Punctual, repet, o astfel de masura este realmente o prostie!

Daca voi romanii si carasenii in special, ati fi votat cu capul de pe umeri poate altfel erau rezultatele. Acum avem un Victor Ponta, un plagiator ce si-a arogat o serie intreaga de merite in urma carora a castigat bani grei. “Victoras” Ponta a zis ca inapoiaza diploma si probabil asta s-a intamplat, “ca-si baga picioarele in ea de hartie”, dar banii care i-a castigat ii restituie? Banii aia sunt din munca voastra, a noastra…

La fel face primarul “Pandelica”, comisarul Petre Toba, “Gabitza” Oprea, un militar fara onoare ce nu cred ca a tinut o pusca in mana nici macar cand si-a satisfacut stagiul militar. Sunt sigur ca si in armata a pupat dulce pe cineva si “s-a scos” reusind sa ajunga “om cu girofar”. Carevasazica cu furturi, toti!

Totusi, cu onoarea, cinstea si alea-alea, cum este?

Silviu Hurduzeu a ajuns sef al Consiliului Judetean si macar in teorie a incasat o gramada de bani din cauza carora ma intreb la ce ii mai trebuie recursuri cand instanta a stabilit cum stau lucrurile, tot deputatul Ion Mocioalca il impinge de la spate?

Dupa mintea mea de simplu cetatean, daca are bun simt trebuie sa-si prezinte demisia si sa restituie banii aia nemeritati.

Voua, romanilor, carasenilor, nu va pasa de nimic, de rahatul moral in care traiti? Tot ce va intereseaza e “daca e de furat, atunci sa fure ai nostri”! Si uite asa va furati singuri caciula iar familiile voastre se dezmembreaza pentru ca se pleaca in cautarea banilor si a unei minime onoare prin toata Europa.

In ceea ce ne priveste, mentionam ca n-am reusit sa discutam cu senatorul Marcel Vela, domnia sa urmand sa se intoarca dintr-o deplasare pe parcursul acestei saptamani.

Marcel Vela se intoarce si pe multi o sa-i popeasca…

© Matei DONEA – 14 Martie 2017

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.

3 Comments
  1. Vasile Atanasoaie says

    Buna, din cand in cand am mai scris aici pentru ca aveti opinii pertinente, va felicit.

    In ceea ce-l priveste pe domnul Hurduzeu cred ca poate pastra banii incasati dar nu este deloc moral sa ramana presedinte. Are destule probleme personale si il inteleg dar si eu am plus multi alti caraseni. Nu este cazul sa suferim noi daca domnia sa nu are service.

  2. […] Infrangerea lui Silviu Hurduzeu, Marcel Vela se intoarce… […]

  3. […] ce am spus intr-un articol precedent, “Infrangerea lui Silviu Hurduzeu, Marcel Vela se intoarce…” (CLICK AICI…) si unde il citam pe juristul Laurentiu Darian Ciobanu: “aceasta decizie […]

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

RO: Folosim "cookie" pentru ca Uniunea Europeana isi manifesta prostia prin orice mijloace. Oricum, noi credem in libertatea internetului, utilizarea sa responsabila si din acest motiv nu simtim nevoia sa enervam inutil oamenii. Pentru viitor, la urmatoarele alegeri Euro-Parlamentare, va recomandam sa ganditi mult mai mult cu propriul vostru cap. Utilizam cookie-uri pentru a fi siguri ca va oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să utilizați acest site vom presupune că sunteți mulțumit de acesta situatie.
Pentru mai multe informatii va invitam in pagina "Privacy Policy"...
EN: We use "cookies" because the European Union expresses stupidity by any of means. However, we believe in the freedom of the Internet, use his with responsibility and don't feel the need to disturb people unnecessarily. For the future, to the next European Parliamentary Elections, we should think much more with our own head. We use cookies to ENSURE That we Provide the best experience on our website. If you continue to use our site you will must to accept this situation.
For more information, please visit the "Privacy Policy" page ...

Close