Parerea ta conteaza, scrie-ne !
Noul iPhone 8, inca o dezamagire a fanilor Apple (EXCLUSIV)
Preturi incredibile pentru un produs care nu aduce aproape nimic nou
Daca ar trebui sa definesc noul iPhone, al celor de la Apple, intr-un singur cuvant acesta nu ar fi decat o dezamagire pentru voi, pe noul terminal inteligent scrie “faliment”, un dezastru creat de incapacitatea unui colos IT incapabil sa aduca ceva nou.
Sigur, ma puteti critica pentru aceste epitete, pentru faptul ca vorbesc despre faliment in momentul in care vanzarile Apple ating cele mai inalte cote cunoscute dar trebuie sa stiti ca orice cale incepe cu un mic pas iar acelasi lucru il spuneam despre Nokia cam cu 4 ani inainte ca finlandezii sa renunte la productia de telefoane mobile.
Nu se cunoaste exact momentul lansarii modelului aniversar iPhone, acesta urmand sa aibe loc cel mai probabil in septembrie, insa producatorul american Apple si-a pierdut intaietatea de a dezvalui noul model de telefon mobil ce se astepta sa fie prezentat in saptamanile urmatoare.
Designul noului iPhone, numit “8” sau oricum alcumva de Apple, se banuieste in linii generale de circa doua saptamani pe piata de stiri si chiar au aparut imagini cu acesta. Totusi, cu sprijinul producatorului de accesorii NODUS, astazi am intrat in posesia unor imagini ale noului iPhone si care ne permit sa facem o evaluare si a caracteristicilor tehnice.
Totusi, ce ne propune noul iPhone si de ce sunt dezamagit?
Iubitorii de automobile stiu foarte bine ca un autoturism cu “facelift” este aceiasi masina produsa pana ieri doar ca are cateva mici imbunatatiri tehnice ori de aspect, la carcasa. In rest, chiar daca ii faci zece modificari (asemeni vechilor autoturisme Dacia 1300), ramane aceiasi masina dar din ce in ce mai proasta ca pe vremea lui Nicolae Ceausescu.
Prima dezamagire de care se vorbeste, totusi neconfirmata oficial, este pretul cuprins intre 1.100 si 1.200 de dolari pe piata libera americana, fara contract, pentru versiunea cu 32 Gb memorie interna. Oricum ar fi, preturile sunt cele mai mari pe care le-a afisat Apple vreodata. Bineinteles, valoarea de 1.100 dolari va ajunge la circa 1.100 euro in Europa sau minimum 5.000 lei in Romania.
Dupa cum puteti vedea din imagini, noul model are un aspect relativ asemanator cu iPhone 7, cu toate ca Apple a pus produsul “la slabit” iar acesta atinge acum doar 8 mm. grosime a corpului. Au fost marite dimensiunile ecranului pana la 5.8 inch, intr-o carcasa la fel de mare ca pana acum dar care adapostea un ecran de 5.5 inch, si are un aspect “Edge” asemanator cu modelele Samsung Galaxy. Spre deosebire de modelul coreean, noul iPhone pastreaza o rama de 4 mm in jurul ecranului, lucru ce elimina cele mai multe actionari accidentale cu care sunt agasati posesorii smartphone-urilor Infinity si Edge.
La noul model, s-a eliminat partea inactiva ce gazduia butonul “Home” al smartphone-ului si care acum este acoperita de ecran. Acest lucru a condus, dupa cum spuneam, la eliminarea butonului “Home” care probabil va deveni unul virtual, asemanator cu alte modele de varf din sistemul de operare Android.
Avand o posibila conexiune cu eliminarea butonului “Home”, dimensiunea marita a butonului “on/off”, poate fi justificata de includerea in acesta a senzorului “Touch ID”, exista un brevet exclusiv Apple ce include senzorul de amprenta in acest intrerupator.
La data lansarii vor fi prezentate doua modele ce corespund dimensional actualelor modele de 5.5 si 4.7 inch dar care vor dispune de ecrane cu diagonala de 5.8, respectiv 5 inch. Ulterior, probabil in noiembrie, va fi lansata o a treia versiune ceva mai ieftina cu un hardware bazat pe o editie anterioara.
In pofida grosimi reduse, noul iPhone promite o baterie mai generoasa si care datorita unei forme asemanatoare literei “L” permite o crestere a rezistentei mecanice, la indoire. Din pacate, insa, grosimea produsului va conduce la un sunet ceva mai putin performant, penalizat de dimensiunea noilor difuzoare ce au grosimea de doar 4 mm. In ceea ce priveste partea audio aceasta va fi pe mai departe stereo si va fi suplimentata cu un al 3-lea difuzor cu rol de “Bass Boost”.
La capitolul foto/video, judecand dupa evaluarile noastre, iPhone 8 va pastra cele doua camere foto actuale cu senzor de 12 MP, in cazul modelului de varf, iar “blocul” acestor camere si blitzul aferent sunt rotite cu 90 de grade. Una dintre cele doua camere va avea ca si pana acum un unghi larg de captura (wide-angle) si una va avea capacitati telephoto. Cele mai probabile imbunatatiri ale camerelor vor viza apertura acestora ce va cobori sub ƒ/1.8 in cazul camerei principale si sub ƒ/2.8 in cazul celei telephoto. Camerele noului iPhone dispun de stabilizare optica, zoom optic 2x si sunt capabile sa filmeze 4k la 30 fps.
In privinta camerei frontale, “FaceTime”, aceasta va ramane la un senzor BSI (Backside Illumination Sensor) de 7 MP, va include Retina Flash, capabilitati de filmare HD, stabilizare digitala si o apertura de ƒ/2.2.
Un lucru inca neclar este integrarea blocului cu senzorii frontali si camera in sistemul de operare, apropiatul iOS 11. Acest bloc urmand sa “acopere” un anumit fragment din ecran. Practic, in orice aplicatie te-ai afla, OS-ul trebuie sa “stie” ca o anumita zona este “decupata”. Totusi, credem ca in partea superioara ecranul nu va atinge marginea carcasei, acest lucru va permite includerea senzorilor, camera foto si alti indicatori fara sa mai ridice probleme de design sau reprogramare a sistemului de operare.
Am incercat sa simulam putin un ecran virtual dar nu suntem siguri ca am reusit ori ca vom fi intelesi prea usor…
Pe partea de conectica, Apple se incapataneaza sa nu mai foloseasca mufele “jack” de 3.5 mm si utilizeaza pe mai departe portul Lightning cu toate ca aproape universalul USB Type-C ofera aceleasi caracteristici. De asemenea, se pare ca produsul va dispune de indicatori luminosi in partea de sus-dreapta a carcasei iar acestia vor prezenta nivelul de incarcare al bateriei plus puterea semnalului radio receptionat.
In privinta dotarii interne nu pot fi spuse prea multe doar dupa cateva fotografii, banuim o evolutie a chipset-ului A10 Fusion alaturi de coprocesorul motion M10. Ne pastram rezervele si in ceea ce priveste capacitatile interne de stocare incluse, caracteristica legata intrinsec de pret, unele surse vorbesc doar despre doua versiuni, 128 si 256 Gb. spatiu de stocare, totusi ne vine greu sa credem ca va fi eliminata versiunea cu capacitatea de 32 Gb.
Suntem convinsi de corectitudinea evaluarilor noastre si in final nu ne dorim altceva decat ca acest articol sa se dovedeasca o mare gresala. Daca se va dovedi real, fie si numai pe jumatate, un smartphone cu un pret ce incepe de la minimum 1.100 de dolari SUA dar care nu aduce aproape nimic nou este calea sigura spre un dezastru perfect.