Parerea ta conteaza, scrie-ne !
Mario Balint in razboiul ce nu a inceput si nici nu s-a sfarsit
Cine are interes sa credem ca america a fondat ISIS-ul, Daesh?
Mario Balint, jurnalistul de razboi resitean, ne vorbeste din nou despre conflictul inca neinceput in Orientul Mijlociu dar care isi face simtita prezenta de aproximativ un secol fara sa se apropie de sfarsit intr-un viitor previzibil.
Cum si cine a finantat aparitia ISIS-ului (Daesh) nu ne spune nimeni, nu ne spune cu o nota de credibilitate acceptabila, asta pentru ca cine a finantat existenta islamistilor Daesh pe parcursul celor 4 ani cat si-au facut simtita existenta in zona are un raspuns pe care il consider multumitor. Problema banilor “de mai tarziu” cred ca a fost rezolvata de gruparea islamista in momentul in care a ocupat un teritoriu important si a inceput contrabanda cu petrol in tarile invecinate, printre care si Turcia.
In functie de inteligenta, educatie ori interese, ne dam fiecare cu parerea pe cate un subiect sau altul, necazul apare atunci cand dintr-o opinie se desprinde o intentie clara de deturnare a adevarului. Dupa parerea jurnalistului resitean Mario Balint, in afara de Rusia si Iran toata lumea s-a luptat in Siria si Irak impotriva lui Abu Bakr al-Baghdadi (liderul ISIS – Daesh) dar au lovit in armata siriana cu tot ce le-a stat la indemana.
Astfel ca Mario Balint, dupa o serie de pasionante aventuri jurnalistice in Irak si Afganistan, spune intr-un articol din care transced invataturile comunistoide (citam din publicatia Argumentul-CS): “Interesant (intr-adevar, interesant – N.R.) este ca, in afara de Rusia si Iran, toate celelalte forte au luptat impotriva lui Al-Baghdadi lovind in armata siriana” (gata si citatul)!
Pe bune, pe cuvant? Sincer sa fiu te credeam om serios!…
Asa cum trebuie sa faci cand iti sustii ideile, va propun sa vedeti ce au patit americanii in provincia siriana Deir al-Zour, cu vreo doua luni in urma in timp ce luptau in ultima zona relevanta detinuta de ISIL in Siria. Conform Pentagonului, intr-o locatie binecunoscuta de Moscova, se aflau Forte Democrate Siriene (SDF) impreuna cu o serie de consilieri militari americani. Ghinionul sau pisica neagra s-a produs in momentul cand rusii au bombardat tabara siriano-americana, mai multi luptatori impotriva regimului Bashar al-Assad au fost raniti de loviturile aviatiei militare rusesti, sovietice in adevaratul sens al cuvantului dar fara ca militarii Statelor Unite sa inregistreze pierderi in randurile lor. Ulterior, conform celor de la Aljazeera, “purtatorul de vorbe militare” din partea Moscovei a refuzat sa comenteze acuzatile si a spus doar ca este imposibil acest lucru, “de ce sa ii atacam?”…
Nu stiu DE CE, probabil “de-ai dracului”…
Lasam la o parte numeroase alte incidente si poposim pe la inceputul misiunilor de lupta rusesti in Siria, momente ce principial vorbind au debutat cu doborarea avionului rusesc Suhoi Su-25 de catre aviatia turca de vanatoare, avion ce s-a declarat ulterior ca se afla in misiune de lupta impotriva rebelilor sirieni. Reactia Ankarei s-a dovedit fara urmari palpabile dar n-a fost decisa in pripa, aceasta venind dupa numeroase sicanari despre care lumea intreaga a tot vorbit.
Acum, daca tot veni vorba despre misiunile de lupta, sa le prezentam si pe cele din toamna anului 2015, nu de alta dar sa nu se spuna ca toata lumea “a tras” numai in Bashar al-Assad. Iata hartile loviturilor aeriene efectuate de aviatia militara ruseasca si americana din perioada respectiva, SURSA: New York Times.
In perioada 30 sept. – 4 oct. 2015, Rusia a atacat cel mai mult fortele rebele ce lupta cu guvernul sirian si foarte putin gruparea ISIS. Loviturile aeriene efectuate de Statelor Unite in aceiasi perioada sunt concentrate impotriva fortelor islamice ale ISIS si pe sprijinirea fortelor kurde. Cu toate acestea, si americanii au lovit cateva tinte ce pot aduce beneficii guvernului sirian, la fel ca in Palmyra si Deir al-Zour.
Cu mare claritate se vad hartile cu loviturile aeriene aplicate de americani plus cele ale aviatiei ruse iar surpriza este maxima. Federatia Rusa a declarat tot timpul ca se lupta impotriva ISIL si a unor forte radicale siriene, altele decat Daesh, dar majoritatea loviturilor efectuate vizeaza fortele democratice din Siria si gruparile ce militeaza pentru independenta Kurdistanului.
Mario Balint, asa cum spuneam, te credeam om serios.