POLITICIENII ROMANI
Constitutia garanteaza libertatea exprimarii

Johannis afirma ca va respecta constitutia si o va revoca pe Kovesi

Avem un presedinte eunuc, pacat

Conflictul constitutional dintre presedintele Klaus Johannis, Ministrul Justitiei Tudorel Toader si PSD-ul condus de infractorul Liviu Dragnea a ajuns astazi la final cu ocazia unor declaratii facute de presedinte in fata jurnalistilor invitati la Cotroceni cu prilejul aniversarii Zilei Mondiale a Mediului.

Controversata decizie luata saptamana trecuta de Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a pus pe jar intreaga lume a magistraturii si l-au facut astazi pe presedintele Klaus Johannis sa declare ca “…principalul meu obiectiv este independenta procurorilor, acestia nu pot fi in subordinea unui politician“. Din moment ce presedintele vorbeste la plural, spunand “procurorilor“, se vede treaba ca presedintele a abandonat lupta de-l apara pe cel mai important procuror din tara, intr-un fel se multumeste sa-si savureze timpul ramas pana la finele mandatului sau si afirma cu tarie ca domnia sa va respecta constitutia.

Dupa ce declara ca nu comenteaza decizia CCR, mai ales pentru ca inca nu exista o motivare, presedintelui Klaus Johannis “i-a scapat porumbelul” si chiar daca nu se grabeste cu revocarea procuroarei Laura Codruta Kovesi spune ca “…va respecta constitutia (…) decizia CCR nu crede ca poate fi schimbata printr-un referendum“. Gramatical si in limba romana, acest lucru inseamna ca mai devreme sau mai tarziu va lua decizia demiteri pentru sefa DNA, depinde doar cat de insistenti vor fi social-democratii lui Liviu Dragnea dupa publicarea motivarii in Monitorul Oficial.

Chiar mai mult de atat, presedintele “darama” si ultima speranta pentru salvarea procuroarei spunand ca incompatibilitatea unui judecator al CCR trebuie constatata de presedintele curtii, nu de presedintele statului. Despre teoretica vacantare a locului de judecator la CCR mai vreau sa spun ca Johannis se gandeste mai mult la concedii, de asta numeste vacantarea locului in CCR ca o “vacanta“…

Bineinteles ca o va respecta, nu a fost niciodat altceva decat un simplu eunuc politic. Un personaj lipsit de imaginatie si barbatie ce se teme tot timpul de o suspendare dar uita ca nu mai pot fi intrunite conditiile din vremea cand opozitia unui presedinte ca Traian Basescu era facuta de USL-ul ce aduna laolalta liberalii sai (ai lui Crin Antonescu) si social-democratii lui Victor Ponta.

Regretabil pentru viitor este ca noua abordare juridica a CCR promoveaza drepturi aproape discretionare acordate Ministrul Justitiei, puteri ce nu sustin afirmatiile de onestitate pe care le clameaza actualul ministru. Tudorel Toader spune ca “…independenta unui procuror, aflat sub autoritatea Ministrului Justitiei, nu are cum sa fie afectata din moment ce procurorul are deplina libertate de cercetare intr-un anumit caz. Conducerea (Ministrul si ministerul – N.A.) se ocupa de administrarea sistemului“. Ei pe dracu’, zic eu…

Sigur, in teorie asa este cum spune Tudorel Toader dar toti stim ca practica ne omoara. Recte, procurorul “bagacios” care e prea curios sa afle el ce si cum intr-un caz delicat, poate fi atentionat verbal intr-un mod prietenesc si daca omul ramane tot curios va fi convocat pentru a i se comunica numirea s-a la un parchet mai putin important. Un procuror bucurestean, de exemplu, poate ajunge sef la Fantanele sau undeva la vreo 500 de kilometri de locul unde domiciliaza.

Tot in teorie vorbind, numirea unui procuror, conform Art. 134 din Constitutia Romaniei, alin. 1, se fac de Consiliul Superior al Magistraturii dar cum acesta este organ colectiv, unul in care intra magistrati cu tot felul de inclinatii politice, se pot face si acolo destule campanii de “lobby”. E ca in orice alt job, seful nu are toata puterea de pe lume dar e seful si ti-o coace cand iti este lumea mai draga iar prin lumea penala un dosar aflat in cercetare scapa de un om indiscret.

– Acum a castigat PSD, ca asa e in tenis.

© Matei DONEA – 5 Iunie 2018

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy