POLITICIENII ROMANI
Constitutia garanteaza libertatea exprimarii

Cine sunt viitorii nostri primari?

Cine, unde si de ce?

Ne grabim sau nu dar lucrurile incep sa se miste pentru primari, din acest motiv incepem un compediu prin care intentionam sa vorbim despre viitorii edili, analiza pe care o vom relua in viitor fie ca sunt sau nu programate alegeri electorale pentru forurile locale, trebuiesc trecute in revista performantele catorva edili din sud-vestul tarii pentru ca electoratul sa stie pe cine voteaza.

Principala localitate a judetului Caras Severin, in opinia mea, o reprezinta orasul Otelu Rosu dar din punct de vedere electoral orasul nu pare sa aibe un candidat credibil in afara actualului primar Luca Malaiescu. Un al trei-lea mandat consecutiv pentru acesta va consolida o evolutie urbana demna de apreciat in pofida unei crize economice prezente in aproape toate localitatile mici din tara si mai ales in cele din judetul Caras Severin.

In ceea ce-l priveste pe edilul sef al orasului Otelu Rosu, cred ca un alt candidat ce se vrea primar in orasul de pe Valea Bistrei trebuie sa fie “sandilau” (dupa cum spune Darius Valcov intr-o alta ipostaza publica) sa creada ca poate fi primar in locul unuia ce a transformat un oras inapoiat intr-o mica bijuterie urbana. In acest moment este greu sa spunem ca Luca Malaiescu va candida din partea PSD dar nici nu are varianta demisiei pentru ca, datorita legislatiei, si-ar pierde instantaneu pozitia de edil sef. Totusi, conflictele despre care am vorbit inca din iarna s-au accentuat in fiecare zi si doar deputatul Ion Mocioalca nu le observa, lucru ce ne indeamna sa ne formam o parere nu prea laudativa despre domnia sa.

In afara sanselor palpabile pe care le are Malaiescu pentru obtinerea inca unui mandat de edil in Otelu Rosu, trebuie spus ca acesta are in vedere si alternativa participarii la alegerile parlamentare, in realitate acestea sunt principalul sau obiectiv iar primaria din Otelu Rosu ramane o rezerva in caz de ceva ghinion. Un ghinion ce devine tot mai concret dar despre care nu se vorbeste din moment ce il deranjaza pe deputatul Ion Mocioalca, obligat sa renunte la unul dintre oamenii sai in cazul in care Luca Malaiescu tine cu tot dinadinsul sa ajunga parlamentar.

Disensiunile dintre primarul Luca Malaiescu si organizatia PSD din Caras Severin s-au acutizat zilnic, au iesit in mass-media dupa ce noi am vorbit despre ele si se pot observa inca de la CeEX-ul PSD desfasurat la Baile Herculane in luna noiembrie a anului trecut, culminand cu refuzul de participare la un congres PSD menit sa-l aclame la scena deschisa pe Liviu Dragnea. Voit sau nu, trebuie sa o spunem, edilul si-a asigurat viitorul politic prin alternativa de a conduce organizatia judeteana a formatiunii Pro Romania constituite de Victor Ponta si cativa parlamentari plecati deja din PSD iar acest lucru ii ofera o dezinvoltura pe care alti primari social-democrati nu si-o permit.

In alta ordine de idei si datorita minimelor asteptari, la Resita primarul nu m-a dezamagit prea mult. Oricum ar fi, edilul Ioan Popa are avantajul unei gandiri moderne desprinse din mediul afacerilor dar uneori nici modernismul exagerat nu este un castig permanent. O idee proasta, zic eu si sutele de taximetristi din Resita, este dorinta “electrificarii” taxiurilor ce nu tine cont de capacitatea tehnologica a vechiculelor si faptul ca acestea au preturi prohibitive acoperite doar pe jumatate din fonduri europene.

Cu Ioan Popa sau oricare altul la carma, resedinta judetului Caras Severin ramane intr-un colaps financiar accentuat, situatie agravata de declinul uman si imbatranirea locuitorilor. Daca pot sa spun asa, indiferent ce edil vine pe malurile Barzavei nu va face altceva decat sa prelungeasca agonia unei localitati monoindustriale ce si-a pierdut obiectul muncii si perspectivele de viitor.

Al doi-lea municipiu din judetul Caras Severin, Caransebes, aduce si cel mai mare interes pentru “chibitii” jocurilor politice. “Pe surse”, ca este la moda, PSD a efectuat un sondaj comandat “de la centru” pentru stabilirea unui posibil candidat la fotoliul de primar in municipiu iar printre cei testati au fost Ilie Iova, Ion Mocioalca si Silviu Hurduzeu. Nu cunoastem rezultatele, nimeni din PSD n-ar avea curajul sa spuna cum sunt perceputi social-democratii in popor, dar ne intrebam de ce au aparut conflicte in organizatia locala din moment ce lucrurile sunt “pe roze”?

Bineinteles, culoarea o deducem din cele pe care le spune seful Ion Mocioalca.

Ca primar, pe Ion Mocioalca, nici nu-l luam in calcul asa ca trecem direct la Ilie (Bebe) Iova si o sa spunem ca acesta a mai pierdut o data in fata celor de la PNL, cei de care s-a dezis chiar cu cateva luni inaintea alegerilor locale din 2016 pentru a trece la social-democrati. Ghinion, ghinionul l-a urmarit sub aspectul anchetei efectuate de DNA, pentru unele incurcaturi legate de societatea Hercules din Baile Herculane, iar acest lucru se pare ca a atarnat greu in fata electoratului.

Silviu Hurduzeu, ajuns presedinte al Consiliului Judetean – Caras Severin printr-un nefericit concurs de imprejurari si tradari, se spune ca va candida din nou la fotoliul de edil sef in Municipiul Caransebes. Acum, dupa cea mai proasta prestatie judeteana pe care a vazut-o Caras Severin-ul, cred ca deputatul Ion Mocioalca (seful judetean al PSD-ului) isi va asculta ratiunea si-l va propune pe oricare altul sa concureze pentru primaria de pe Timis si Sebes. Nu de alta dar cand spun asta ma gandesc ca Hurduzeu a ocupat locul 3 la alegerile locale din 2012, are cele mai slabe rezultate la conducerea CJ-ului carasan si cum nici Ion Mocioalca nu mai este prea bine vazut ma gandesc ca nu si-ar dori un linsaj mediatic.

Desi este “outsider”, Marius Damian, poate reprezenta o alternativa viabila pentru administrarea Municipiului Caransebes, fortul primar din Teregova si-a dovedit unele calitati dar si disciplina din moment ce a consimtit sa-i cedeze lui Ilie Iova locul de candidat la primaria caransebesana in 2016.

Din partea cealalalta a eschierului politic caransebesan, PNL afirma pe buna dreptate ca nu poate ceda administrarea municipiului doar pentru ca dintr-o eroare l-au promovat ca primar pe Felix Borcean. Daca va fi nevoie, afirma liberalii, fostul edil Marcel Vela se va reintoarce la primarie dar acest lucru credem ca este doar un artificiu mediatic ce subliniaza ruptura dintre actualul edil si organizatia judeteana. Totusi, reintoarcerea lui Marcel Vela credem ca reprezinta o gresala, comportamentul sau ca senator se dovedeste extrem de benefic si mai are multe de spus la Bucuresti, lucru ce lasa loc ca primaria caransebesului sa intre sub conducerea lui Marius Isac – actual viceprimar, dar care trebuie sa puna osul la treaba si sa iese in evidenta in fata oamenilor nu printre dosare .

Una peste alta, in ceea ce-l priveste pe Felix Borcean, acesta afirma in unele cercuri ca nu este perfect iar daca va fi cazul va candida independent cu sustinerea PNL-ului si a unei parti din PSD. Vise, maica… Vise!

Ar fi amuzant sa vedem cum mai este infrant inca o data PSD-ul la Caransebes si castigatoare sa fie doamna Tudorita Nicula, un om extrem de sufletist care dupa ce s-a dedicat crezului social a fost trecuta pe linie moarta chiar de Ion Mocioalca.

Dezordine in intersectie la Timisoara, "blue screen" la GPS
Dezordine in intersectie la Timisoara, “blue screen” la GPS

Mai vreau sa vorbesc putin doar de Timisoara, orasul meu favorit si cea mai importanta metropola din vestul tarii. “Capitala banatului” vine in fata electoratului tot cu minime asteptari, asta pentru ca de foarte mult timp functioneaza la capacitate maxima si este aproape inutil sa iti mai bati capul cu probleme. Cornel Robu nu cred ca va avea prea multe necazuri in obtinerea unui nou mandat si asta chiar daca va intra in istorie cu “intersectia groazei”, zona cu cele mai multe marcaje din intreaga europa. O intersectie in care si GPS-ul a dat “blue screen” este reprezintata de o ciudatenie demna de cartea recordurilor ce nu avea cum sa scape jurnalistilor straini, se vede imaginea ce reproduce un articol din publicatia englezeasca “The Sun”.

Pentru alegerile parlamentare sigur ca e cam devreme sa vorbim dar zvonuri ciudate rabufnesc din partea actualului director Aquacaras. Nicolae Miu Ciobanu, dupa o cariera colorata de militian, prefect, plus sef la apa si canal, se pare ca isi doreste sa-l scoata din schema parlamentara pe Ion Spanu si sa se lupte pentru un loc eligibil chiar cu actualul primar din Otelu Rosu. Se intelege, desigur, ca PSD nici nu mai viseaza la un alt trei-lea loc obtinut de caraseni in Camera Deputatilor.

Oricum, m-as topi de placere ca actualul primar Luca Malaiescu sa candideze pentru un loc de deputat si alaturi de Luminita Jivan sa-l puna pe tusa pe liderul PSD din Caras Severin, cel care in 18 ani (deja scursi) nu a adus in judet decat minciuni si bani in propriul lui portofel.

© Matei DONEA – 4 Septembrie 2018

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.

1 Comment
  1. Table Ghizela says

    Interesantă analiză, strict politică 😊, așa cum se fac, de altfel, calculele…electorale. Referindu-mă strict la Caransebeș, nu contrazic niște evidențe – PSD nu are candidat cu șanse reale la mandatul de primar! Domnul senator Vela joacă deja în altă “ligă, care I se potrivește mult mai bine și are “vână” pentru acolo și, tocmai din acest motiv, ar trebui să fie atent cum gestionează situația din Caransebeș, pentru că PNL nu are șanse reale cu actualul vice-primar! Cu toate voturile baptiste😊! Dată fiind situația economico-politică la nivel național, în perioada de după alegerile din 2016, evenimente de tot felul-cam toate pe fond emoțional (nu le enumăr, le știm), în opinia mea, de la mic la mare (zonal) 😊, politicienii ar trebui să mizeze pe candidații/potențali candidați care sunt, intr-un fel sau altul, aproape de oameni, în mijlocul lor, ascultându-le problemele în legătură cu administrarea propriilor bani (cei dați pentru impozitele și taxele locale) și rezolvandu-le, pas cu pas…Revenind(la Caransebeș, că aici trăiesc 😊, actualul primar are șanse reale să rămână Caransebeșul al PNL (de parcă ar conta al cui este, atâta timp cât se face ceva pentru NOI!), în virtutea considerentelor înșirate mai sus 😊! Are”echipă”- parțial preluată, parțial formată “din mers, oameni mișto și buni profesional (*vezi dl.profesor Irimia Horia, *vezi prietena mea-nu dau nume, se știe ea 😉)! Bun, concluzionând eu (😂) , Otelu-Roșu – Luca Mălăiescu (PSD, pentru că a făcut ceva vizibil pentru cetățeni); Reșița – Ioan Popa(PNL?!-reșițenii sunt preponderent “tovarăși”, nu țin ritmul cu Popa 😊), Caransebeș – Borcean Felix(PNL, pentru că este CETĂȚEAN AL CARANSEBEȘULUI și pentru că este mai puțin politician 😊! Și, în încheierea lungului meu comm., d.le Matei Donea- gata vacanța 😉, vă vreau aricolele!

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

RO: Folosim "cookie" pentru ca Uniunea Europeana isi manifesta prostia prin orice mijloace. Oricum, noi credem in libertatea internetului, utilizarea sa responsabila si din acest motiv nu simtim nevoia sa enervam inutil oamenii. Pentru viitor, la urmatoarele alegeri Euro-Parlamentare, va recomandam sa ganditi mult mai mult cu propriul vostru cap. Utilizam cookie-uri pentru a fi siguri ca va oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să utilizați acest site vom presupune că sunteți mulțumit de acesta situatie.
Pentru mai multe informatii va invitam in pagina "Privacy Policy"...
EN: We use "cookies" because the European Union expresses stupidity by any of means. However, we believe in the freedom of the Internet, use his with responsibility and don't feel the need to disturb people unnecessarily. For the future, to the next European Parliamentary Elections, we should think much more with our own head. We use cookies to ENSURE That we Provide the best experience on our website. If you continue to use our site you will must to accept this situation.
For more information, please visit the "Privacy Policy" page ...

Close