Parerea ta conteaza, scrie-ne !
Si la Caransebes iubim istoria, dar nici chiar asa…
Distrugem orasul de dragul istoriei?
Municipiul Caransebes este un loc istoric, tasneste istoria de sub fiecare strada pe unde calcam si asta cu tot cu caramizile asezate de pe vremea imperiului roman, o istorie pe care avem datoria cel putin morala sa o protejam, sa o transmitem celor ce vin dupa noi.
Istoria din mijlocul orasului Caransebes, daca ne-ar veni pofta sa o cautam, o gasim sub nasul nostru imediat ce deschidem fereastra. Ranjeste la noi cu o gura stirba in timp ce s-a apucat sa strice strazile din jurul sau, probabil pentru ca a imbatranit de cand asteapta sa fie bagata in seama.
Dupa o vizita pe malurile Timisului si Sebesului, am constientizat ca Romania este saturata de nepasare si dezinteres, aici ma refer la inconstienta de care dau dovada numerosi primari bastinasi, ce lasa orasul contemporan in voia sortii de dragul istoriei. Chiar mai mult de atat, profitand de faptul ca locurile istorice sunt ale istoricilor, aproape toti primarii din tara se ostenesc prea putin sa mai faca ceva iar cei de la culte ori cultura nu au niciodata bani.
Suntem pe drumul cel bun, daca vrem sa distrugem orasul.
Din acest motiv spun ca primul care a rasuflat usurat (cred) a fost primarul municipiului, Felix Borcean, omul s-a gandit ca a scapat macar de o parte din corvoada pe care o are si ca de asta zona se vor ocupa cei de la cultura, religii ori oricine altcineva numai el nu.
Din pacate, vestigiile ramase in mijlocul municipiului au inceput sa se degradeze, sa fie acoperite de buruieni si incet sa distruga drumurile laterale pavate cu dale decorative. Ei bine, aceste dale de pe drumurile din centru Caransebesului au inceput sa se deplaseze pentru ca pe una dintre laturi sunt ruine istorice si nu se lucreaza nimic acolo, plus ca au inceput sa creasca buruienile printre vestigii de-mi vine sa pariez ca totul va ajunge o groape de gunoi in doar cativa ani de acum inainte.
Domnule primar stiati ca zonele pavate cu dale trebuiesc sa fie intretinute putin?
Drumurile pavate cu dale (pavele) sunt un fel de puzzle in care daca s-a miscat o piesa se duce dracului toata constructia, cam ca un joc de Domino. Oricare dintre aceste elemente, deficitar asezate, creaza goluri care in timp conduc la deplasarea dalelor si deteriorarea grava a drumului.
Acum, sincer vorbind, nici legislatia nu e prea darnica iar Liviu Dragnea se ingrijeste mai degraba de propria-i piele decat de corectarea aberatiilor. Sigur ca nu cere nimeni sa pui istoria Caransebesului intr-o sticla, asa cum au facut francezii la Louvre, dar priviti imaginile ce vorbesc despre “istoria locala”, aproape o groapa cu gunoaie ce nu cred ca era prea scump sa fie imprejmuita cu un gard ornamental, menit in primul rand sa asigure protectia chefliilor imbujorati de aburii alcoolului.
Privitor la ruinele din imediata apropiere a Catedralei Ortodoxe se spune ca exista un proiect de punere in valoare a acestor vestigii istorice printr-o finantare europeana dar totul a ramas in aer, ori a fost ingropat la loc de taina si se mai aude cate ceva doar din cand in cand prin presa locala, cand vreun bagacios nu are ce face. Oricum, am mari dubii ca va plati comunitatea europeana un milion si ceva de euro, din moment ce continentul e plin cu astfel de vestigii chiar mai vechi. Aveti idee cate lacasuri de cult functionale din secolul XIV – XV exista numai in Valea Loarei? Zeci!
Intr-o nepasare crasa ce tine de ministere si administratia locala, vestigiile de peste tot tind sa se degradeze si mai mult, ajung sa devina locuri pline de buruieni si rahati de toate felurile. Primarul, inconstient zic eu, uita sa mai faca ceva prin locurile binecuvantate de urmele istoriei noastre. Artefactele ce au dainuit secole in Caransebes contribuie la distrugerea orasului, chiar daca n-a cazut nicio cladire.
Pai primul care o sa sufere tocmai cei din administratia locala, peste mai putin de doi ani urmeaza intalnirea cu electoratul iar cu exceptia opozitiei locale sunt sigur ca nimeni n-o sa se bucure de aparitia inca unui trotuar distrus in mijlocul orasului. Stiu ca este frumos sa asfaltezi pe marile bulevarde, acolo unde “te vede lumea”, dar dupa intentia de contractare a unui imprumut doar pentru reparatia catorva strazi nu cred ca va fi vreo bucurie cand vei constata inca un drum distrus in mijlocul urbei.
Domnule primar, nimic in viitor?
Ma rog, primar este numai unul, in orice localitate, dar stau si ma intreb ce pazesc Consilierii Locali, ca acestia sunt mai multi si toti incaseaza bani “pentru binele orasului”. Oare toti acestia nu sunt suficient de multi ori stau toata ziua cu gura pe primar din mijlocul retelelelor de socializare. Daca edilul sef al Caransebesului n-o fi avand bani si nici nu-i vine sa contracteze un alt imprumut, ma intreb la ce sunt buni consilierii si batalioanele de functionari din primarii?
Bineinteles, ne bucuram atunci cand se asfalteaza strazile iar angajatele primariei ne anunta pe “feisbuc” de reusita edilului dar, in zilele noastre si tot in Municipiul Caransebes se pun cu temeinicie bazele unui viitor dezastru ce va costa administratia locala o gramada de bani. Istoria moare incet, de data aceasta inecata de buruieni si nepasare.
Sa vezi străzile in ce hal arata ..se apuca de un sfert de stradă (pe care si aia o termina in cel puțin 3 luni ) si restul de strada o lasa așa ! Lângă penny s-au apucat ei sa asfalteze iarăși …mămicile cu cărucioarele de abia trec pe drum cu frica sa nu le calce vreo mașină ,ca nu e loc din cauza ca nu muncesc ăștia ,sa termine asfaltatul lor ! Vai si amar ce a ajuns si caransebesul !