POLITICIENII ROMANI
Constitutia garanteaza libertatea exprimarii

Guvernul PNL si-a facut antrenamentul la Auschwitz-Birkenau?!

Ca la 20 de ani dar cu griji si fara bani

Suportul acordat pentru persoanele cu dizabilitati grave sau nevoi speciale este statuat cu claritate in legislatia europeana si acordurile internationale ale Natiunilor Unite la care Romania este parte de foarte mult timp dar cu toate acestea se poate observa o tendinta eugenistica prezenta la ultimele Guverne dambovitene, de parca s-ar fi scolarizat la Auschwitz-Birkenau.

Conform legislatiei actuale, Legea nr. 74/1999 si Legea 448/2006 actualizata, persoanele cu handicap se incadreaza in 4 categorii – cele cu deficiente grave sau accentuate beneficiind de cel mai important sprijin din partea statului.

La noi in Romania, din pacate, sprijinul venit din partea statului se limiteaza din ce in ce mai mult iar prin prisma Guvernului PNL acesta a ajuns sa lipseasca aproape in totalitate. Guvernarile din ultimele decenii, in pofida obligatiilor stabilite de legislatie, au inteles ca sarcinile de remunerarare a asistentilor personali de care beneficiaza persoanele cu handicap grav si accentuat (in anumite situatii prevazute de lege) lasate numai in seama administratiilor locale este un efort bugetar dificil de satisfacut in cazul majoritatii primariilor si imposibil de dus pana la capat in cazul localitatilor mici.

Din acest motiv, toate Guvernele anterioare celui condus de Ludovic Orban au inteles dificultatile unor mici comunitati si au alocat fonduri pentru salarizarea asistentilor personali. Acest lucru nu l-a mai facut Guvernarea PNL condusa de Ludovic Orban cu toate ca acesta cunoaste forte bine situatia celor strict dependenti de respectivele salarizari dupa ce in trecut a fost secretar de stat si s-a ocupat de problemele persoanelor cu dizabilitati.

Reducerea suportului alocat de stat pentru administratiile locale ce achita salariile insotitorilor pentru persoanele cu dizabilitati si nevoi speciale de catre PSD se continua si mai drastic de catre liberali printr-o atitudine pe care o putem numi chiar de de tip fascist, realmente, prin taierea totala a finantarilor acordate de Guvern pentru primarii.

Mai mult decat atat, asa cum preciza Capital.ro citand agentia Agerpres plus spusele premierului Ludovic Orban cu referire la reducerea deficitului bugetar si ingrijorarea exprimata in sedinta de Guvern de la inceputul lunii trecute: “Este necesara o “extrema circumspectie” in angajarea de cheltuieli pe final de an, adaugând ca orice “cheltuiala nenecesara”, chiar daca e prevazuta in buget, nu trebuie efectuata”.

Pai cum vine asta, moncher, incalcam contracte si nu mai achitam facturi deja emise?

– Foarte nasol, va spun eu!

Ca urmare a noilor politici, suportul dat de stat pentru administratiile locale la salarizarea celor care asista persoanele cu dizabilitati a disparut total, lucru ce a condus la protestul Asociatiei Municipiilor din Romania, acestia solicitand guvernului o revizuire elementara in Legea Bugetului de Stat pentru buna functionare a sistemului de protectie a copilului, a centrelor publice de ingrijire pentru persoane cu dizabilitati, salarizarea asistentilor personali si indemnizatiile persoanelor cu handicap lasate integral in sarcina primariilor fara alocarea de sume defalcate din TVA-ul colectat pe raza UAT-urilor, mentioneaza Mediafax.

AMR solicita suplimentar ca MFP (Ministerul Finantelor Publice) prin DGFPL si restul directiilor din subordine sa purceada la modificare Legii 273/2006 privind Finantele Publice Locale in conformitate cu acordurile dintre Guvern si asociatiile UAT-urilor.

Bine, acum stiu ce va spune statul, opinia guvernului PNL va fi ceva de genul: “Pai noi v-am tot dat si va dam, ajunge cu datul pentru ca toti trebuie sa ne descurcam prin forte proprii” iar din punctul lor de vedre au dreptate numai ca statul incaseaza de peste tot impozite, TVA, taxe pe profit si accize pe aproape orice fara ca noua lege a bugetului sa mai prevada obligatii si atunci dreptatea lor se cam termina aici incepand responsabilitatile.

S-a vorbit destul de mult despre grevele fiscale, din acest motiv ma gandesc ca e buna si una facuta de primarii. Daca statului ii pasa mult prea putin de o localitate din Banat ori din Oltenia, la ce ar fi nevoie sa ne pese de acele localitati, de comuna Patarlagele sau de autostrada Moldovei si sa nu-si mai plateasca taxele?

In realitate lucrurile nu stau chiar cum le-am descris aici, nu sunt chiar literatura, numai ca rezultatul poate fi un dezastru pentru centrele de ingrijire a persoanelor batrane ori cu dizabilitati sau chiar direct pentru persoanele cu dizabilitati lipsite de suportul insotitorilor lor si asta doar datorita statului ce aduna totul cu zece maini iar fraierilor le arunca firimituri.

© Matei DONEA – 24 Ianuarie 2020

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.