Parerea ta conteaza, scrie-ne !
Caransebesul luat la bani marunti, despre Spitalul Municipal de Urgenta
Realitatea unui spital de care niciodata nu stii cand o sa ai nevoie
Suntem destul de aproape de vremea alegerilor locale dar acestea se tot departeaza de noi, din cauza pandemiei de coronavirus, practic nu stiu daca e un lucru prea rau din moment ce in Municipiul Caransebes nu s-au realizat prea multe si intre timp poate gaseste primarul Felix Borcean “Gaina cu ouale de aur” – facand ceva pentru oamenii care au avut incredere sa-l puna primar.
Ideea de baza pe care o am in vedere e una mai putin uzuala, hai sa facem o analiza comparativa intre doua localitati invecinate dar conduse de primari de culori politice diferite: Municipiul Caransebes cu primarul liberal Felix Borcean si orasul Otelu Rosu administrat de social-democratul Luca Malaiescu.
In fond trebuie sa vedem unde a gresit PSD sau PNL din moment ce toata lumea se serveste de aceasta comparatie dar fara nimic concret.
Fara doar si poate o sa va ganditi ca o comparatie intre cele doua localitati este net in defavoarea oraselului de pe Valea Bistrei dar nu e chiar asa, chiar daca Otelu Rosu este o localitate de aproape trei ori mai mica decat Municipiul Caransebes. Bineinteles, pentru ca nimeni nu stie cand si daca vom avea nevoie de vreun doctor, primul obiectiv despre care vrem sa vorbim astazi este Spitalul Municipal de Urgenta si o facem tocmai din cauza pandemiei de corona virus care afecteaza lumea in aceasta perioada.
Spitalul Municipal de Urgenta din Caransebes este construit in anii ’70 ai secolului trecut iar cel din Otelu Rosu este “mai tanar” cu circa un deceniu dar a inceput sa functioneze cu adevarat dupa Revolutia din decembrie 1989. Conform datelor public prezentate, SMU Caransebes dispune de circa 388 de paturi iar cel din Otelu Rosu are 106 paturi – ambele asigurand tratarea bolilor cronice, chirurgie generala, interne, ginecologie, pediatrie, ortopedie, explorari radiologice, analize de laborator, nutritie, neurologie etc. La unitatea din Caransebes, suplimentar fata de Otelu Rosu, existand sectii de ATI, psihiatrie, boli infectioase.
Directorul Adrian Cican, spunea zilele trecute ca spitalul caransebesan nu are prea multe lucruri pregatite pentru a infrunta pandemia de corona virus iar ieri se arata interesat de o implicare in proiectele cu finantare europeana ce lupta impotriva virusului COVID-19 si am ajuns sa ma intreb unde este adevarul? Oare conducerea spitalului caransebesan isi doreste implicarea doar pentru bani sau si sa incurce lucrurile in caracteristicul mod mioritic ce demonstreaza ca nu este nimic de capul nostru decat minciuna?
Fara indoiala, dupa nici patru ani de mandat, edilul Felix Borcean nu poate fi facut vinovat de starea actuala a spitalului, ci doar de perioada cat a administrat municipiul perioada in care reparatiile si modernizarile s-au facut cu pipeta. De exemplu, din cate mentiona publicatia online Stirile CS (CLICK AICI…) la sectia de pediatrie ce are 44 de paturi s-au facut reparatii in valoare de 4.000 de lei. Bai frate, acum vreo 5 ani mi-am renovat baia si bucataria apartamentului meu si va spun ca am cheltuit mai mult chiar daca este o locuinta normala cu doua camere. In schimb, la o sectie cu 44 de pacienti ce poti face de banii aia in afara de a schimba becurile de pe coridor si poate nici pe alea toate?
In prima imagine puteti vedea sectia de pediatrie cu mai multi ani in urma si dupa ce Felix Borcean a varuit peretii dar a lasat podele intr-un hal fara de hal. Oare nici apa sa speli pe jos nu au aia? Imi vine sa spun: “Noroc ca nu am copii”!
Undeva prin presa anului trecut, Felix Borcean spunea ca-si propune sa ajunga mai des in spitalul caransebesan dar nu stim daca s-a tinut de cuvant. Orcum ar fi, daca judecam dupa imaginile facute tot anul trecut dupa vopsirea peretilor din sectia de pediatrie, vizitele par sa fi ramas fara rezultat, voi vedeti cum arata podeaua sectiei de pediatrie? Nu stiu ce trebuie sa faci, cate lumanari trebuie sa aprinzi pentru ca cineva sa spele dracului podelel acelea care put chiar si numai din poza.
Pardon domnule primar, va iubeste – nu va iubeste actualul ministru al internelor dar nu cred ca e vinovat de faptul ca in spital nici nu se spala pardoseala.
Este adevarat, multe din imaginile cu spitalul caransebesan nu mai sunt chiar de actualitate pentru ca s-au mai facut investitii iar amploarea dezastrului nu mai este chiar atat de mare, dar prea multe nu s-au schimbat. Nu poti scoate la liman un spital care a acumulat mai mult de zece milioane de lei noi datorii doar prin lamentari ori prin actiuni caritabile la care chiar daca oamenii isi arata solidaritatea de abia reusesc sa adune cateva zeci de mii de lei, picaturi intr-un ocean de nevoi.
Pardon, in aceasta iarna s-au efectuat cateva reabilitari la vopselele de pe usi si pereti dar doar cam atat, sa zicem noroc ca a aparut coronavirusul si se mai misca ceva sau sa privim imaginile de la Otelu Rosu care si-a facut reabilitarile cu destul de multi ani in urma, nu are datorii si in ultima vreme si-a schimbat instalatia de canalizare si multe altele.
De ani buni de zile, in ambulatorul de la Otelu Rosu exista facilitati moderne de acces pentru persoanele batrane ori cu dizabilitati in timp ce la Caransebes nici macar lifturile nu mai merg cum trebuie.
Cred ca ne putem gandi la o schimbare, din acest motiv vom continua sa vorbim despre drumurile caransebesului dar asta saptamana viitoare.
Un articol care se afla departe de adevar! Asta nu e jurnalism ce faceti dumneavoastra!!!!!
Asta mi-ati spus si in privat si v-am invitat sa imi demonstrati contrariul dupa care mi-ati spus (citez): “Nu sunt obligat sa iti demonstrez TIE”. Trag concluzia ca vorbiti de plictiseala chiar daca nu stiti ce vorbiti, prin urmare, daca ce am prezentat nu este corect astept dovezi, domnule Cristian Sorin Dogaru.
Am si eu o intrebare, parintii copiilor la care sunteti profesor stiu aceste lucruri si lipsa de educatie pe care o aveti?