Parerea ta conteaza, scrie-ne !

Centrul de vaccinare impotriva virusului COVID-19 de la Otelu Rosu
Centrul de vaccinare este pregatit, se asteapta dozele de vaccin si autorizatia DSP
Campania internationala de vaccinare impotriva virusului SARS-CoV-2 a declansat la finele anului trecut o campanie internationala de vaccinare impotriva virusului COVID-19 in cadrul careia sunt folosite vaccinuri create in laboratoare cu un inalt prestigiu international si care din aceasta perioada se va declansa inclusiv la Otelu Rosu dupa ce a fost pregatita infrastructura de administratia locala condusa de primarul Luca Malaiescu.
Fiind invitati de primarul Luca Malaiescu sa vizitam centrul local de vaccinare din Otelu Rosu, am avut o discute cu edilul si bineinteles am vizitat facilitatile instalate in “sala mica” a Casei de Cultura din localitate, spatiul medical dispunand de infrastructura necesara, dotare cu echipamente noi, apa calda curenta, intrari si iesiri separate pentru a se evita intersectarea pacientilor. Amenajarea centrului a necesitat o investitie financiara de aproximativ 60.000 lei, pe langa cei 150.000 lei cheltuiti in primavara anului 2020, iar in acest moment se asteapta autorizarea centrului de catre Directia de Sanate Publica a judetului Caras Severin.
Facilitatea medicala de la Otelu Rosu, are in dotare o receptie in cadrul careia sunt preluate persoanele ce efectueaza vaccinarea si sunt identificati prin documentele personale de identitate. Sala de asteptare dinaintea vaccinarii poate sa gazduiasca in paralel 10 persoane distantate conform recomandarilor medicale actuale iar procedura propriuzisa de vaccinare se desfasoara in doua incinte asigurate cu paravane corespunzatoare pentru intimitatea pacientilor. Intre cele doua incinte rezervate procedurilor medicale se afla frigiderul dotat in mod special cu un termometru care controleaza cu exactitate temperatura la care sunt pastrate vaccinurile si care semnalizeaza orice situatie neobisnuita.
Centrul de vaccinare de la Otelu Rosu include si spatiul necesar pentru asteptarea din minutele ulterioare vaccinarii si care sunt destinate tocmai pentru a preveni orice complicatii medicale. La iesirea din facilitatea medicala se afla instalat un birou tehnic care incheie formalitatile si elibereaza certificatele de vaccinare persoanelor care au efectuat “rapelul” anti-COVID.
Primarul Luca Malaiescu ne-a precizat ca: “…centrul raspunde tuturor exigentelor specificate de Ministerul Sanatatii si ca singurele ingrijorari sunt cele legate direct de livrarea vaccinurilor anti-COVID care au mari intarzaieri pe plan european”.
Asa cum se cunoaste, maladia coronavirus data de COVID-19 este o pandemie internationala care a afectat populatia intregului mapamond, a condus la milioane de decese in intreaga lume si a afectat intr-un mod profund evolutia economica a fiecarei tari. Vaccinarea fiecaruia dintre noi are ca principal efect cresterea imunitatii colective, virusul nu va mai avea sanse de raspandire atunci cand numarul persoanelor vaccinate la nivel planetar va atinge un procent total de 60 – 70 %. In mod particular, vaccinarea anti-COVID aduce beneficii pentru sanatatea persoanelor imunizate, nu se mai solicita efectuarea testelor “Antigen” sau cele “RT-PCR” si nici carantinare atunci cand sunt efectuate calatorii internationale.
Intr-un comunicat de presa emis de Comitetul National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea (CNCAV) se specifica faptul ca astazi vor fi livrate in Romania un numar de peste 163.000 de doze de vaccin Pfizer BioNTech, acesta urmand sa soseasca la Bucuresti, Cluj Napoca si Timisoara de unde va fi livrat centrelor de vaccinare din tara. Calendarul de livrare a dozelor de vaccin Pfizer subliniaza o crestere a numarului de doze care vor ajunge in Romania incepand cu data de 15 februarie iar produsele companiilor Moderna si Oxford & AstraZeneca vor incepe in viitorul apropiat chiar daca exista anumite intarzaieri.