Parerea ta conteaza, scrie-ne !

Comemorarea victimelor Holocaustului la Caransebes
Manifestare desfasurata in prezenta primarului Felix Borcean, a unor oficiali europeni si comunitatii evreiesti
Ieri s-a desfasurat la Cimintirul Evreiesc din Municipiul Caransebes o emotionanta manifestare prilejuita de comemorarea victimelor Holocaustului din perioada celei de-a doua conflagratii mondiale, actiune in care s-a cinstit memoria milioanelor de victime ucise de regimuri nationaliste si totalitare.
In prezenta unei importante asistente formate din oficialitati locale si judetene, a numerosi diplomati straini din Franta, Serbia, Ungaria, Rusia, Germania, a reprezentantilor comunitatii evreiesti, a cultelor, militarilor si elevilor, manifestarea a dovedit ca amintirea unei perioade tragice ramane vie intr-o lume tot mai tulbure ca aceasta pe care o parcurgem in prezent.
Cu aceasta ocazie de cinstire, la monumentul din incinta Cimitirului Evreiesc s-au tinut discursuri care au marcat evenimentul, s-a pastrat un moment de reculegere si s-au depus coroane de flori din partea Primariei Municipiului Caransebes, a Consiliului Judetean, delagatiilor straine, partidelor cu activitate locala, comunitatii evreiesti si a cultelor, garda de militarilor prezenti si-a prezentat onorul printr-o defilare si au fost intonate imnuri de stat.
“Am fost prezent la cea mai importanta manifestare de comemorare care a avut loc pe aceste meleaguri. Prezenta diplomatilor, a elevilor, a cultelor religioase, a oficialitatilor locale si judetene, a ostasilor romani, a partidelor politice, dar in primul rand a reprezentantilor comunitatii evreiesti, ma face sa cred ca viitorul in ceea ce priveste toleranta si educatia arata foarte bine. Sufletele comerciantilor si mestesugarilor care se afla in acest cimitir privesc cu mandrie la ceea ce se intampla aici si asta ma face sa cred ca, in viitor, lucrurile care s-au intamplat in perioada celui de-al doilea razboi mondial nu se vor mai petrece niciodata”, a spus primarul Felix Borcean dupa ce a depus o coroana de flori la monumentul dedicat victimelor Holocaustului de la Cimitirul Evreiesc.
Holocaust descrie uciderea a aproximativ sase milioane de evrei printre care s-au regasit aproape un milion si jumatate de copii in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial ca parte din “solutia finala a problemei evreiesti” adoptate si executate de regimul national-socialist din Germania lui Adolf Hitler. O definitie mai larga a Holocaustului cuprinde milioane de alte victime care nu erau evrei, cum ar fi rromii, polonezii, grupuri etnice slave, pacienti “Action T4” (bolnavi), persoane cu orientare sexuala non-hetero, prizonieri de razboi, orientari religioase diferite, adversari politici etc.
In afara luptatorilor evrei din rezistenta franceza, actiuni de gherila desfasurata aproape pe intreaga perioada a ocupatiei naziste din Franta, lupta armata dusa de poporul evreu a mai fost inregistrata si in Polonia cand in timpul revoltei armate din ghetoul Varsoviei impotriva nazistilor, au murit cateva mii de evrei slab inarmati sub privirile impasibile ale dictatorului rus Iosf Visarionovinci Stalin, care le-a refuzat polonezilor si evreilor orice ajutor din partea armatelor sovietice.