Parerea ta conteaza, scrie-ne !
De la Ion Mocioalca din Patulele, cu dragoste pentru iubitorii de patlagele
O rosie, doua rosii si foarte multe milioane de euro
Pietele agricole din tara au inceput sa se democratizeze, daca inainte gaseai pe mese tot ce producea taranul roman, de la ardei iute si ceapa pana la tomate si cereale, astazi gasesti in galantare mai mult papuci, cizme de cauciuc si maturi sau “blugi” iar cine nu crede acest lucru poate face o vizita in oricare piata agro-alimentara de unde sa-si cumpere o stropitoare cu care sa-si ude florile de la fereastra locuintei!
Din toate aceste motive, probabil, dar si pentru ca ceva mai bun n-a reusit sa nascoceasca, PSD a propus un program national dedicat legumelor si in care tomata a avut un loc fruntas, la inceput fiind si prima promovata, numai ca s-a ales praful de tot cand romanii s-au aratat interesati de orice altceva decat rosia romaneasca pe care nici n-au gasit-o prin galantare.
Pe cei din Partidul Social Democrat nu i-a dus capul sa scoata “in fata” ceva gen: “condensatorul romanesc modern” ori “un microprocesor la fiecare“. Bineinteles ca nu i-a dus capul, suntem si am fost tarani dar suntem capabili sa intelegem si afacerile, i-a gaditi-va cati bani s-ar fi facut in actuala criza internationala de microprocesoare daca unele dintre acestea se fabricau la noi in batatura, cat castigam?
Reveniti la putere, datorita tampeniei monumentale de care au dat dovada liberalii, social-democratii s-au scremut si tot ce au “ouat” a fost o patlagea. Normal, la vremuri noi, tot noi si aceleasi rosii care ne reflecta culorile de partid!
Ca e buna rosia romaneasca, ca e util sa promovezi agricultura bastinasa si alte nationalisme de doi lei e una dar cand o sa aflati ca anteriorul program a fost un fiasco epic, o sa va mai schimbati din opinii, zic si eu!
Numarul mare de legumicultori care s-au inscris la primul program “Tomata” stiau ca vor beneficia de o subventie in valoare de 3.000 euro la mia de metrii patrati dar pana la urma n-au fost nici 2.270 euro pentru ca suma alocata progaramului a fost fixa si datorita numarului mare de legumicultori nu s-a reusit respectarea programului. Un lucru care i-a pus in dificultate pe agricultori, acestia facandu-si unele calcule cu rentabilitatea. Prin urmare, “afara-i vopsit gardul…”.
In patru ani in care s-au cheltuit in jur de 200 de milioane de euro in cadrul programului Tomata, diferentele privind rosiile autohtone pe rafturile magazinelor nu s-au prea simtit. Specialistii spun ca, in forma actuala, programul nu rezolva problemele fermierilor si nu rezolva problema importurilor, pentru ca nu sunt stimulate si investitiile in spatii de depozitare, care sa le permita legumicultorilor sa devina parteneri pe picior de egalitate cu lanturile de magazine.
”Inainte de a subventiona cultura, cu efectele pe care le vedem an de an cand apar reportaje cu rosii aruncate la marginea campului din cauza pretului mic, legumicultorii ar trebui sprijiniti sa-si construiasca solarii solide si spatii de depozitare, sa se asocieze si sa poata pune pe piata cantitatile cerute. Ar trebui modernizate pietele, ar trebui sustinuta dezvoltarea de fabrici de procesare etc. Subventia actuala, daca ar fi sa o ducem in zona metaforica, ar fi: le dam niste peste si nu le dam undita”, explica cercetatorul Costel Vanatoru intr-un interviu acordat publicatiei Adevarul.
Pe langa alte fantezii mirobolante din categoria ”Rommy si Nelu”, senatorul PSD Ion Mocioalca batea toaca, zilele trecute, cum ca oranduirea social-democrata si mai putin liberala pe care o avem o sa faca pe dracu’ ghem si o sa readuca agricultura romaneasca acolo unde ii e locul. Va mai amintiti de faza cu procesoarele? Senatorul PSD spunand ca fruntasii tarii se gandesc la noi si in loc sa promoveze ceva care sa ne scoata din galeata, ne tin tot la munca campului, asta in timp ce altii se duc sa cucereasca cosmosul…
“Actualul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, va continua politica promovata de un alt ministru social-democrat, Petre Daea, venind in sprijinul producatorilor agricoli cu mai multe programe, preciza Ion Mocioalca. Vorbim, intre altele, de Programul «Tomata», cu un sprijin de 4.000 de euro/beneficiar (3.000 de euro pentru ciclul 1 de productie + 1.000 de euro pentru ciclul 2 de productie) pentru productiile vandute in perioada 1 martie – 10 iunie (ciclul 1), respectiv 15 octombrie – 9 decembrie (ciclul 2)”, am incheiat citatul din cealalalta presa de partid si de stat.
O rosie, doua rosii… Sa vedem ce spun oamenii si economia nationala despre anteriorul program de promovare a tomatelor, a legumelor in general.
Nica Ion din Izbiceni – Jud. Olt, localitate celebra pentru patlagelele produse acolo, spunea: “…am investit in solarii, in incalzirea acestora pentru productia timpurie, dar domnii de la guvernare (PSD-ul dinainte) s-au razgandit, au spus ca nu mai sunt bani si noi nu ne-am recuperat investitia”. In afara acestor lucruri, taranul simplu nu are acces sa-si comercializeze marfa prin intermediul lanturilor de magazine unde se cere o anumita uniformitate dar si o reprezentare unitara a producatorilor, legumicultorilor ramanandu-le la dispozitie doar pietele agro-alimentare unde un precent mare din productie se deterioreaza inainte de a fi vanduta iar a doua solutie este comercializarea “la gramada” catre combinatele de prelucrare ce cumpara tone intregi cu cateva zeci de lei.
Numerosi alti legumicultori exprimandu-si nemultumirea fata de anteriorul program de promovare a tomatelor si alte legume, opinii care sustin in parte un astfel de program dar exista nemultumiri majore privind desfasurarea lui si reducerea sumelor pe care oamenii contau:
- “Nu avem destui bani, rosiile au scazut la pret, nu se vand, nu stim ce sa facem”;
- “Reducerea subventiilor ne afecteaza foarte mult, cei 3.000 de euro ii foloseam la incalzire, guvernul putea sa puna aceasta diferenta de bani ca sa nu scada subventia”;
- ”In momentul in care nu mai primim subventia te intrebi daca merita”.
Dar na, noi punem tomate pentru ca asa vrea partidul si asa se lauda senatorul Ion Mocioalca ca va fi bine pentru noi, oare el de ce nu-si deschide o ferma de patlagele daca tot e “de bine”? O rosie, doua rosii…