POLITICIENII ROMANI
Constitutia garanteaza libertatea exprimarii

Tancurile rusesti au intrat in Ucraina, NATO intareste apararea Romaniei

Razboiul de la portile noastre, perspective

Decizia ilegala adoptata de Vladimir Putin, atacul impotriva Ucrainei, reprezinta un atac impotriva lumii civilizate, un act iredentist si revansard din partea Moscovei sub conducerea unui KGB-ist care vor conduce la efecte economice catastrofale pentru Federatia Rusa dar si asupra Europei, asupra intregii lumi afectate deja de efectele pandemiei de SARS-CoV-II.

Totusi care sunt fundamentele unor actiuni agresive venite de la Moscova sunt dificile de gasit dar care isi are radacinile in primul deceniu al acestui mileniu. O posibilitate plauzibila tine de “nebunia” lui Vladimir Putin de a fi pus pe un piedestal al marilor lideri din istoria Rusiei, daca ultimii presedinti ai URSS sau ai federatiei au produs destramarea uneia dintre cele doua superputeri mondiale, actualul locatar de la Kremlin si-ar dori sa fie trecut in istorie drept un reintregitor, un lider care a refacut vechiul imperiu macar intr-o anumita masura.

Cel mai probabil aceasta este explicatia, una care nu se sincronizeaza cu asa numitele “bogatii” ale ucrainienilor ce nu sunt cu nimic mai speciali decat altii dar care vine “la pachet” cu un raspuns al federatiei impotriva sanctiunilor economice adoptate de foarte multe state la adresa sa si care, pana la urma, o vor aduce in pragul dezmembrarii ca stat si o inapoiere economica crunta.

Ce a fost am vazut, ce va urma isi dau toti cu presupusul dar aproape niciodata nu se pune puctul pe “i”. Federatia Rusa suporta de aproape un deceniu numeroase sanctiuni internationale, acestea nu se vad cu usurinta la nivelul simplului cetatean dar erodeaza o economie care a ajuns sa aiba un PIB la nivelul Italiei dar cu o populatie dubla si un teritoriu infinit!…

Nu vreau sa intru in detalii ci doar sa dau cateva exemple de “inapoiere” economica si tehnologica. “Mareata mama Rusia” nu a produs, nu produce si nu va produce nimic in industria informatica, cel mult importa componente si le monteaza (asa cum se fac telefoane “Allview” la Brasov, scuzati ca-i dau de exemplu). Rusia, in industria auto, nu exista. Federatia a produs in ultimele trei decenii un singur avion comercial, Sukhoi Superjet 100 din care a produs 147 de bucati si a exportat 5 cu tot cu Kazahstan. In timp ce Statele Unite au produs in masa 4 modele de avioane invizibile si lucreaza la alte doua, Rusia lucreaza de 12 ani la primul lor “invizibil” din care a produs 4 bucati si doua s-au prabusit, pana si China are operational un avion de Generatia a 5-a.

In teorie este bine sa iti poti produce intern tot ceea ce ai nevoie dar in realitate o astfel de abordare se traduce intr-o suferinta economica rezultata dintr-o politica agresiva cu suport ideologic cvasi comunistoida, imperialista.

Acestea sunt, in parte, rezultatele unei astfel de politici, una care pune Rusia “pe butuci” dar care are ca efect international o reactie similara cu aceea adoptata de Japonia in momentul cand a atacat Statele Unite la Pearl Harbor in 1941. Japonia, cu 80 de ani in urma, se afla cu spatele la zid tot din cauza unor sanctiuni internationale si a unui embargou economic, situatie care persista de un deceniu si in urma careia se indrepta spre colaps. A ales razboiul ca solutie si Rusia, cel mai probabil, va face la fel.

Ucraina este doar o mutare pe eschierul lumii, urmeaza “sah” la NATO, NATO este adversarul!

Desigur, comunitatea internationala a adoptat alte sanctiuni la adresa Federatiei Ruse, incredibil de dure chiar daca unii sunt nemultumiti de amploarea acestora. Lasand la o parte sanctiunile impotriva unor persoane din apropierea lui Vladimir Putin, cel care si-a repatriat urgent yacht-ul Graceful din Germania pentru a nu fi rechizitionat in urma actiunilor din Ucraina, cel mai important efect este imposibilitatea Moscovei de a-si refinanta creditele. Foarte multi au spus ca acest lucru conduce la solicitarea tuturor creditelor pe care le are Rusia pe plan international si este gresit. Contractele, inclusiv cele de creditare, sunt cu termen de maturare si implicit nu pot fi reziliate anterior. Totusi, efectul cel mai grav la aceste sanctiuni e acela ca Rusia nu se mai poate imprumuta sub nicio forma de pe piata internationala si cum unui stat ii expira in fiecare zi cate un credit, acesta nu mai poate fi prelungit printr-un alt credit, refinantarea numita “rolling over debt” prin care se contracteaza un nou credit cu care se achita unul mai vechi

In acest moment, republicile separatiste solicita sprijinul Moscovei dar Federatia se mai confrunta cu o problema aproape insurmontabila in conditiile actuale, lipsa aproape totala de apa potabila in Crimeea iar aceasta situatie nu are decat o rezolvare militara prin ocuparea unor teritorii ucrainiene pana la cursuri importante de apa, cum ar fi importantul curs de apa Diniper situat la cca 100 km nord de Crimeea.

Ukraine, map
Ukraine, map

Concluzia este simpla, din moment ce Rusia nu a mobilizat trupe suficiente pentru a “rupe” masiv din teritoriul ucrainian si fara contributia in trupe a Belarusului, le ramane doar posibilitatea de a avansa din zona separatista spre nordul Crimeii si din peninsula spre cele doua republici, acest lucru conducand la crearea unui “coridor” intre Donetsc si Crimeea cu riscul ca acesta sa fie asaltat permanent de gherilelele nationaliste ucrainiene si creand posibilitatea unor viitoare raspunsuri militare din partea Moscovei.

Lucrurile se vor schimba dramatic pentru Ucraina, din pacate, daca pe langa cele aproximativ 200.000 de soldati rusi vor participa si ce din Belarus care impreuna cu separatistii pot ocupa aproape jumatate din tara vecina noua!

De partea cealalalta a tablei de sah, NATO si Statele Unite ca principal reprezentant, lucrurile sunt ingrijoratoare pentru moment doar din punct de vedere economic, militar poate exista o confruntare doar peste 3-4 ani cand Federatia Rusa se va apropia de fundul sacului si isi va epuiza rezervele valutare stranse din exportul de materii prime.

In pofida declaratiilor facute de fostul presedinte al federatiei, Dmitry Medvedev, cum ca “Europa va cumpara mia de metri cubi de gaze naturale la un pret de doua mii de euro”, acestea nu sunt decat previziuni alarmiste ale unora bagati in colt si loviti din toate partile. Adevarul este ca Statele Unite a inceput livrarile de GPL (Gaze Naturale Lichefiate) spre Europa inca din vara trecuta, SUA detronand Rusia din pozitia de cel mai important furnizor de gaze al continentului. Mai mult de atat, cel tarziu in primavara 2023 va incepe extractia din Marea Neagra, zacamintele situate in Zona Economica Exclusiva (ZEE) a Romaniei, plus livrari din Oman prin Turcia-Bulgaria chiar daca acestea vor mai intarzaia unu sau doi ani.

Din pacate, problemele economice ce tin de resursele energetice ale Europei se datoreaza unei politici ecologiste gresit si exacerbat aplicate. Ca exemplu putem privi cele doua economii europene, Germania si Franta, in care doar una are probleme majore, Berlinul suferind datorita axarii aproape exclusive pe gazele naturale rusesti in timp ce Parisul si-a pastrat centralele nucleare, centrale care chiar vechi fiind ii asigura o marja confortabila de manevra.

In ceea ce priveste combustibili lichizi, petrol, acestia au inregistrat cresteri majore de preturi datorita “jocurilor” artificiale de pe bursele internationale, Rusia nu a fost niciodata un furnizor principal pentru Europa chiar daca ocupa locul doi la productie, aceasta mergand predominant spre China.

In ceea ce priveste Romania, economic si militar, situatia nu este una disperata, Bucurestiul fiind mult mai bine situat decat orice tara europeana cu exceptia Norvegiei, Marii Britanii, Italiei si Danemarcei. Cresterile actuale de preturi tinand cont de inflatia datorata unei politici gresite adoptate de PNL si continuate de actuala guvernare, una care incearca prin masuri artificiale sa mentina preturile la plafoane minime.

Aici este important de mentionat ca accizele la carburanti nu pot fi scazute, indiferent de buna credinta a politicienilor damboviteni. Traim intr-o Europa fara granite in care preturile sunt relativ similare, chiar daca veniturile populatiilor europene nu sunt la acelasi nivel, scaderea taxelor avand ca efect aparitia unei “subventionari” a consumului pentru statele din jur, cel putin o parte din vecinii nostri se vor alimenta in Romania, urmand sa fim perceputi la nivel comunitar ca un stat ce practica preturi de dumping, modalitate ilegala ce ne va supune la sanctiuni si actiuni de infringement.

Din punct de vedere militar, chiar daca Romania are un numar relativ mic de militari, actualmente exista o situatie extrem de favorabila statului nostru. Sigur ca fara suportul NATO nu exista posibilitatea unei rezistente indelungate in fata unor hoarde de tancuri si avioane rusesti dar nu suntem singuri si de aici putem intelege importanta faptului ca suntem membri in alianta Nord-Atlantica.

Cu sau fara suportul NATO, Romania poate rezista cateva zile impotriva unui asalt. Bucurestiul se afla intr-o postura incomparabil mai buna din punct de vedere a razboiului modern decat Ucraina si fara sa exagerez se afla mai bine dotata decat orice stat din estul continentului. Tactic daca ar fi sa vorbim, razboiul contemporan are ca prima componenta atacul aerian, indiferent daca este efectuat cu aviatia sau rachete de croaziera. Astfel, apararea antiaeriana romaneasca este una de cea mai buna calitate pentru pozitia pe care o detine statul, geografic.

AN-TWQ 1 Avenger spre Romania
AN-TWQ 1 Avenger spre Romania

O debarcare dinspre Marea Neagra nu este posibila fara suport aerian dat nevelor care participa la invazie iar aparatele de zbor participante vor fi (efectiv) macelarite de rachetele AA Patriot detinute deja. In privinta unui atac cu rachete de croaziera, cum ar fi Kalibr, acestea sunt departe de performantele aratate la televizor iar aceleasi sisteme AA Patriot pot asigura o protectie eficienta suplimentata in unele cazuri de “Scutul de la Deveselu”. In plus, chiar daca nu s-a vorbit deloc in aceste zile, ieri a intrat in Romania o prima unitate de aparare antiaeriana americana care pana acum a fost stationata in Germania la Ansbach, Batalionul 5-4 ADA, dotat cu sisteme AN/TWQ-1 Avenger si raza scurta de actiune (SHORAD) care se adauga celorlalte unitati dislocate.

Nici la capitolul aviatie nu putem spune ca Romania se afla in colaps, celor aproximativ 20 de aparate MiG 21, care mai au importanta doar pentru politia aeriana si impotriva elicopterelor, li se adauga 17 aparate F-16 in perfecta stare operationala, plus 8 F-16 ultramoderne aduse de Statele Unite la baza aeriana de la Borcea care au alaturi 4 avioane F-18 detasate de pe portavionul USS Harry S. Truman langa Constanta la Mihail Kogalniceanu si 7 Eurofighter Typhoon (4 italiene si 3 germane) aflate tot langa Constanta.

Singura situatie ce poate naste o problema tactica poate fi depasirea apararii aeriene dar cat timp exista un numar de aproximativ 52 de avioane perfect capabile de lupta, nu cred ca Rusia si-ar permite pierderi masive de avioane, tehnica militara si umana pentru a ataca intr-un mod deschis aceasta parte de continent, tinand cont ca ar trebui sa lupte pe intregul flanc european si in Orientul Mijlociu.

© Matei DONEA – 24 Februarie 2022

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

RO: Folosim "cookie" pentru ca Uniunea Europeana isi manifesta prostia prin orice mijloace. Oricum, noi credem in libertatea internetului, utilizarea sa responsabila si din acest motiv nu simtim nevoia sa enervam inutil oamenii. Pentru viitor, la urmatoarele alegeri Euro-Parlamentare, va recomandam sa ganditi mult mai mult cu propriul vostru cap. Utilizam cookie-uri pentru a fi siguri ca va oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să utilizați acest site vom presupune că sunteți mulțumit de acesta situatie.
Pentru mai multe informatii va invitam in pagina "Privacy Policy"...
EN: We use "cookies" because the European Union expresses stupidity by any of means. However, we believe in the freedom of the Internet, use his with responsibility and don't feel the need to disturb people unnecessarily. For the future, to the next European Parliamentary Elections, we should think much more with our own head. We use cookies to ENSURE That we Provide the best experience on our website. If you continue to use our site you will must to accept this situation.
For more information, please visit the "Privacy Policy" page ...

Close