Parerea ta conteaza, scrie-ne !
Protectia copilului subliniata in parlament de deputatul Marius Damian
Ample modificari la legislatia ce promoveaza drepturile copilului si necesitatea unei educatii sanitare
Recunoscut pe buna dreptate ca unul dintre cei mai activi parlamentari caraseni, deputatul PSD Marius Damian, a facut o prezentare a modificarilor legislative privitoare la protectia copilului, educatia sanitara a acestora, stimulentele acordate celor ce adopta copii greu adoptabili si suportul acordat tinerilor institutionalizati dupa implinirea varstei de 18 ani prin bursele lunare.
“Parlamentul Romaniei a adoptat modificarile la Legea nr.272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, a precizat in plenul Cameri Deputatilor Marius Damian, cel mai dezbatut amendament a fost cel legat de introducerea educatiei sanitare si implicit a celei sexuale in scoli, cu toate ca marele beneficiu al acestei legi a fost introducerea burselor pentru copiii institutionalizati, care la 18 ani ies din plasament si care vor primi de acum burse lunare, daca isi continua studiile, de la varsta de 18 ani pana la varsta de 26 de ani, dar si stimulente pentru cei care adopta copii greu adoptabili.
Am auzit atunci in plenul Camerei Deputatilor diverse comentarii de la anumiti colegi care vorbeau despre sexualizarea copiilor si o sfidare a crestinismului, lucru total fals, care denota ca nu au citit cu atentie proiectul. As dori sa clarific faptul ca amendamentul adoptat legat de introducerea educatiei sanitare in scoli implica derularea unor programe de educatie pentru sanatate, incepand cu clasa a 8-a, si numai cu acordul scris al parintilor, in vederea prevenirii contractarii bolilor cu transmitere sexuala si a graviditatii minorelor”.
Opinia deputatului Marius Damian, expusa in Parlamentul Romaniei, se bazeaza pe o experienta administrativa indelungata si acesta a precizat in deplina cunostiinta de cauza: “De cativa ani se tot discuta despre necesitatea introducerii unei astfel de materii informative in scoli, iar acest lucru a starnit multe discutii in contradictoriu. Pe de o parte sunt cei care vad un lucru benefic si necesar pentru sanatatea copiilor lor si pe de alta parte sunt cei care nu sunt de acord cu acest lucru din diferite motive, fie ele de natura religioasa sau dintr-un sentiment de rusine, care a fost transmis din generatie in generatie si care ne impiedica sa abordam un subiect care ar trebui sa contina in primul rand informatii medicale. Tinerii trebuie sa fie informati de catre specialisti, astfel incat sa inteleaga ce este benefic si ce nu este, care sunt implicatiile, dar si riscurile, pe toate planurile, astfel incat sanatatea fizica si psihica a tinerilor sa fie protejate.
Din nefericire, in Romania numarul adolescentelor care ajung sa ramana insarcinate si sa dea nastere unui copil, in necunostinta de cauza, este foarte ridicat, situandu-ne printre primii in Europa unde are loc acest fenomen, sarcina in adolescenta avand numeroase consecinte negative asupra viitoarelor mame, precum si costuri sociale si economice. In 2019 au fost inregistrate in Romania 16.639 de sarcini in randul adolescentelor, lucru care face ca Romania sa aiba un sfert din mamele minore din Europa”.
In finalul discursului sau, deputatul Marius Damian a concluzionat: “Cunoasterea este cel mai important lucru atunci cand vine vorba despre decizii informate si tinerii din Romania au dreptul la aceasta cunoastere, fiindca scopul principal este sa le asiguram educatie pentru sanatatea lor si a intregii societati”.