Parerea ta conteaza, scrie-ne !
PSD nu sustine “taxa pe soare”, subliniaza deputatul Marius Damian
Aproape nimeni din clasa politica romaneasca nu sustine ordonanta de urgenta
Deputatul PSD Marius Damian a luat ieri cuvantul in plenul Camerei Deputatilor unde a subliniat opinia sa si a formatiunii din care face parte pe marginea acestui subiect, reprezentantul social-democrat precizant ca aproape toata clasa politica din Romania se opune la “taxa pe soare”, celebra ordonanta de urgenta promovata de Ministrul Energiei Virgil Popescu si care a fost publicata tot ieri in Monitorul Oficial.
Asa cum se cunoaste, respectiva prevedere legislativa va permite din anul 2026 autoritatilor centrale si ANRE sa aplice o serie de taxe nediscriminatorii tuturor producatorilor (prosumatori) de energie din surse regenerabile.
“Partidul Social Democrat, a subliniat deputatul Marius Damian, nu sustine asa-zisa ”taxa pe soare”, deci nu sustine introducerea niciunei taxe pentru energia autoprodusa din surse regenerabile iar grupurile parlamentare PSD din Camera Deputatilor si Senat vor depune amendamente in momentul cand OUG-ul va ajunge in dezbatere la Parlament”.
Opinia deputatului, desprinsa din precizarile facute in parlament, este una clara si vine in sprijinul celor care isi investesc propriile resurse financiare pentru o productie extrem de valoroasa in actuala conjunctura economico-politica de pe continent.
“Mesajul meu pentru romani este unul simplu, a precizat Marius Damian, investitiile in acest sector trebuie incurajate, mai ales in contextul actual al unei crize energetice, in care preturile la energie sunt intr-o continua crestere in toata Europa. Coalitia de guvenare a venit in sprijinul populatiei cu plafonarea pretului la energie pentru aceasta iarna, insa trebuie sa luam masurile necesare astfel incat anul viitor sa fim pregatiti. Tocmai de aceea, energia din surse regenerabile, panourile solare, reprezinta o investitie buna pe termen lung, care in nici un caz nu trebuie descurajata prin taxarea acesteia, nici acum, nici incepand cu 2026.
Si Romania, dar si restul statelor europene, avem un obiectiv clar de a dezvolta surse alternative de energie, care vor avea efecte pozitive nu doar din punct de vedere al reducerii poluarii, ci si pentru reducerea costurilor pe termen lung. Asadar, mai ales in actuala situatie de criza provocata de razboiul de la granitele noastre, statul roman trebuie sa incurajeze populatia si IMM-urile sa faca investitii in sisteme de productie de energie regenerabila, pentru acoperirea consumului propriu, dar si pentru livrarea surplusului in sistemul energetic national”.
In declaratiile facute ulterior de ministrul Virgil Popescu, acesta a lasat de inteles ca ordonanta are la baza recomandarile Uniunii Europene dar nu a prezentat nimic in sprijinul afirmatiilor sale!
“Cu preponderenta in aceste vremuri dificile, a incheiat deputatul Marius Damian, ar trebui sa fim cu totii mai precauti si sa ne amintim zicala: Omul gospodar isi face vara sanie si iarna car!“.