Parerea ta conteaza, scrie-ne !
Remus Rof promoveaza un obiectiv turistic de pe vremea imparatesei Maria Terezia
La Dognecea se afla o inchisoare imperiala ce poate fi redata circuitului turistic
Daca esti un calator si pasii iti sunt purtati prin judetul Caras Severin, in apropiere de municipiul Resita poti vizita comuna Dognecea, un loc plin de istorie prin care s-au perindat cateva dintre imperiile batranului continent, atat austro-ungarii sau turcii stapanind tinuturile muntoase ale banatului din care s-a extras fier, aur si alte bogatii.
Foarte interesant este ca in comuna Dognecea se afla o fost inchisoare ce dateaza din vremea imperiului Austro-Ungar si care s-a pastrat intr-o stare foarte buna ce merita sa fie exploatata corespunzator din punct de vedere turistic si istoric.
Discutand cu primarul Remus Rof am inteles ca tocmai acestea sunt si obiectivele administratiei locale in ceea ce priveste obiectivul.
“Din punctul nostru de vedere dar si istoric, extrem de important ar fi sa se efectueze o renovare si reabilitare a constructiei pe care sa o redam unui circuit turistic dupa ce vom amenaja aici un muzeu al mineritului si am restaura aspectul original al interiorului avut de inchisoare. Interesul oamenilor pentru o astfel de constructie este foarte mare, personal am vizitat obiective similare din alte tari si nu pot sa spun decat ca sunt invidios”, ne-a declarat primarul Remus Rof.
Cladirea cu parter plus un etaj este de o masivitate impresionanta si are o vechime de peste un sfert de mileniu, se spune ca a functionat ca inchisoare pe vremea imparatesei Maria Terezia a imperiului Austro-Ungar (1740-1780). Constructia s-a conservat destul de bine si a fost renovata in mai multe randuri, lucru ce denota o anumita importanta data obiectivului.
Interiorul vechii inchisori de la Dognecea nu se poate vizita, actualmente este inchisa din motive de siguranta a vizitatorilor, dar se poate observa cu usurinta faptul ca este construita din piatra iar renovarile ulterioare i-au adaugat elemente stratificate de caramida. Intrarile sunt destul de mici iar accesul la una dintre ele se face pe o rampa de pamant batatorit, lucru ce probabil facilita transportul detinutilor. Ferestrele sunt si ele mici, solide si dotate peste tot cu gratii de fier, ceva mai mari intr-o latura unde putem banui ca se afla cantonata garda inchisorii.
Tot primarul Remus Rof ne-a mai spus ca finantarea renovarilor si transformarea constructiei intr-un obiectiv turistic se poate face prin fondurile europene oferite in Programul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), chiar au fost identificate solutii in acest cadru legislativ iar un proiectant autorizat a inceput deja lucrul la detaliile tehnice cu speranta de finalizare in urmatorii doi-trei ani.