POLITICIENII ROMANI
Constitutia garanteaza libertatea exprimarii

Socant, zeci de mii de lei platiti de primari unor publicatii de pe internet (UPDATE)

Primarii cheltuie banii cetatenilor pentru reclama mascata

Rostul unui jurnalist este acela de a privi lumea si de a ne comunica opiniile sale despre anumite fapte sau intamplari, din acest motiv il putem compara pe ziarist cu un magistrat iar daca traieste din banii platiti de cineva nu inseamna decat o pervertire a lucrurilor – pana la urma este o coruptie la fel de periculoasa ca aceea din sistemul medical ori din justitie.

Desigur, administratiile locale sunt obligate de legislatie sa promoveze anumite hotarari sau decizii in presa dar tocmai de aici s-au deschis portile pentru orice contracte, sub pretextul promovarii deciziilor locale se incheie contracte de promovare media care pana la urma vizeaza doar persoana primarului care este zugravit ca o icoana de pe peretii bisericilor iar primariile platesc zeci de mii de lei catre tot felul de fituici cu aparitie in mediul virtual.

Asa a aparut presa locala ce traieste din banii primariilor si incaseaza zeci de mii de lei din visteriile alimentate de banii cetatenilor care platesc impozite pentru locuinte, autoturisme sau terenuri si le vorbeste tuturor despre ce va face primarul in viitor. Totul in viitor, nimic sau aproape nimic in prezent sau deja realizat.

In institutii exista departamente de achizitii si la modul teoretic primariile incheie contracte numai prin acestea sau sub obladuirea platformei “e-licitatie ro” (Sistemul Electronic de Achizitii Publice – SEAP) dar acolo au acces doar persoanele juridice si cele fizice autorizate, ori ce te faci cand exista un site ca Resita .Ro, sau altele de aceiasi factura, inregistrate pe persoane fizice pe care le pot verifica doar parchetele? Implicit nu am ambitia sa spun ca acest studiu este unul foarte exact, pot spune doar ca datele sunt cifrele de afaceri ale unor societati comerciale locale cu unele administratii locale.

Stiu, toata lumea o sa spuna acum ca PSD este vinovat si ca de acolo se trag toate. Nu ca le iau apararea, se stie de cat de des am criticat si critic social-democratia romaneasca ce a ajuns sa fie denaturata intr-un hal fara hal de Liviu Dragnea. Faptul ca in Romania nu mai exista o presa independenta tine de nivelul educatiei si manipulabili datorita saraciei. O vreme s-a dat faina, ulei, mititei si cate o bere dar legile s-au mai schimbat iar toate partidele “s-au prins” ca e mai ieftin si mai eficient sa platesti pe cineva care sa-ti sopteasca permanent in urechi cat de bine e cu X sau cu Y.

Cele mai mari cheltuieli le-a facut primaria Municipiului Resita, nu mai putin de 174.868.75 lei la care se mai adauga o cheltuiala de 3.200 lei facuta cam in aceleasi scopuri propagandistice de administratia pietelor resitene. Pietele au personalitate juridica proprie dar sunt bugetate tot de primarie asa ca toata distractia resitenilor se apropie de 180.000 lei, vreo 38.000 de euro dar in banii acestia cred ca s-au vazut cateva rezultate despre care vom reveni.

Al doilea contribuabil la bugetul presei particulare din Caras Severin este Consiliul Judetean, presedintele Silviu Hurduzeu dovedindu-se o mama intelegatoare ce-si rupe din banii proprii sa-i hraneasca pe micii jurnalisti din judet. Nu mai putin de 109.490 de lei transformandu-se in venituri pentru chibitii din presa carasana in anul 2019, la acestia adaugandu-se inca 98.483,2 lei care au ajuns in aceleasi buzunare in cele sase luni care au trecut din 2020.

Ultimul loc al podiumului este ocupat, bineinteles, de “primaria lu’ tata” (pardon) Primaria Municipiului Caransebes. Felix Borcean platind in anul 2019 din banii locuitorilor nu mai putin de 45.850 lei, 44.000 lei (aproape 10.000 de euro, mergand la bunul sau amic Dani Stanciu si cei din redactia Express de Banat. In acest an (2020) si din motive numai de el stiute, Felix Borcean a schimbat directia banilor alegand sa plateasca 43.032 de lei, vreo 9.000 de euro, numai la cei de la Caon.

Un bun motiv sa o felicitam pe Nina Curita care se dovedeste o furnicuta veche si cu experienta in jumulirea primarilor.

N-a reusit sa ocupe un loc mai inalt la cheltuirea banilor dar o mentiune speciala trebuie sa-i acordam lui Gheorghe Romanu, cel care in ultimele 18 luni a cheltuit 58.372 de lei sa-si faca reclama in presa si tot ceea ce a primit in schimb fiind un live facut cu cei de la Express de Banat pe Facebook. Liberalul ce conduce orasul Anina, o urbe inapoiata din aproape toate punctele de vedere si in care oamenii se mai caca (scuzati va rog) in fundul curtii chiar in anul 2020 in care ne aflam. Un oras care arata ca Hirosima dupa ce l-au bombardat americanii si scuza ca Aquacaras-ul e vinovata nu sta in picioare din moment ce alte localitati devastate de acelasi distribuitor judetean de apa au reusit sa-si repare strazile.

Oameni buni, n-am nimic cu primarul Aninei – nici nu ne cunoastem, dar daca mai votati un astfel de persoanaj care practic va fura banii si ii da la prieteni, eu unul vin si va bat. Ponimayu?

Campioana in competitia de papat banii cetatenilor, la capitolul SRL-uri, invingatoare detasata este publicatia Caon administrata de NV WOTAN MEDIA SRL si cu Nina Curita in rol de primadona (editor sef). Cea mai veche publicatie din judet reuseste sa adune in 2019 si jumatatea de an care a trecut din 2020 aproape o treime din tot ce misca in judet. Prin urmare cotam Caon-ul cu o cifra de afaceri de aproximativ 234.714, 45 lei, numai bani publici, bani de la cetateni prin intermediul primariilor si a Consiliului Judetean unde s-au abonat de foarte multi ani.

Apropo, CAON are o origine politica sanatoasa si sunt mandri cand isi arboreaza stindardul PNL pe frontispiciu. Asta figurativ, se intelege.

Al doilea hamesit din judet este publicatia Express de Banat. SRL-ul condus de Dani Stanciu (Don Media Revolution) reuseste sa rontaie in ultimele 18 luni din bugetele primariilor nu mai putin de 140.400 lei (vreo 30.000 euro). Aproape o treime din banii, 45.850 lei, provin de la primaria lui Felix Borcean – primarul caransebesului care uita sa puna ceva asfalt pe strazi si trotuare dar se dovedeste mana larga cu cei care soptesc laude si minciuni in urechile oamenilor. Primarul Felix Borcean isi dovedeste pe strazile orasului incompetenta dar cu ajutorul lui Dani Stanciu spera la un nou mandat de primar.

Totusi, s-ar putea dovedi ca Dani Stanciu i-a tras teapa iar reinnoirea mandatului de primar sa fie “Un pod mult prea indepartat” pentru Felix Borcean.

Pentru ca ocupa ultimul loc al podiumului dupa sumele de bani atrase de la primari, nu mai putin de 130.295 lei, este surprinzator ca publicatia Reper 24 a fost vanduta anul trecut catre societatea Magic Sonia SRL, asta dupa ce ani buni a fost administrata de Reper 24 Publimedia si cu un redactor sef in persoana lui Sergiu Taban.

Acestea fiind spuse, intr-un mod firesc trebuie sa vedem cam care sunt toate cifrele de afaceri pe care le inregistreaza societatile comerciale ce editeaza publicatii online de genul Express de Banat, Reper24 etc. In pofida faptului ca stiu cum se lucreaza in acest domeniu, e greu sa demonstrezi ceva daca primarii nu-si manifesta sinceritatea. In fond, asa cum mentiona cu o alta ocazie chiar primarul Felix Borcean, piata agro-alimentara din Caransebes este o fabrica de bani negri care nu stii de unde vin sau unde se duc si atunci pot sa asigure plati anonime pentru aproape oricine.

Odata ajuns aici si in pofida faptului ca nu mi-au placut cifrele comunicate, trebuie sa salut solicitudinea manifestata de Silviu Hurduzeu – seful CJ-CS, primarul Ioan Popa, Adrian Torma de la “M9” si Luca Malaiescu din Otelu Rosu, toti acestia oferind date concrete despre cheltuielile lor si spunandu-ne cam tot ce le incarca constiinta. De asemenea, trebuie sa critic primariile din Oravita, Baile Herculane, Zavoi, Bocsa si Anina care nici nu au catadixit sa raspunda cu toate ca unele se afla in topul cheltuirii banilor publici iar multe dintre aceste localitati sunt la fel de moderne ca orasele de acum doua secole.

Analizez cu toata seriozitatea oportunitatea actionarii in judecata a acestor primari care ignora legea 544/2001.

Ii invit pe cititori sa lectureze si update-ul acestui material postat la final!

Sunt zeci de mii sau chiar sute de mii de lei care ies din bugetele primariilor si intra in buzunarele unor asa-zisi jurnalisti. De exemplu pe Dani Stanciu de la Express de Banat l-a pocnit voluntariatul in moalele capului si asa cum aratam in articolul “Primarul Felix Borcean isi bate joc de banii cetatenilor din Caransebes” (CLICK AICI…), unde spuneam ca resiteanul vrea sange si in timp ce urla spiritul civic in el, se apuca sa scrie 53 de articole pupincuristice numai despre primarul Felix Borcean al caransebesului si institutiile administrate de acesta dar factureaza doar vreo 5 sau 6.

Ca am avut dreptate, ca am dreptate, ne sugereaza si alte postari din mediul virtual, postari care vorbesc tot cam despre aceleasi sume de zeci de mii de lei pentru cateva articole pupincuristice din care desprindem faptul ca presa locala reprezinta o afacere pentru cei care au interese politice, asta o arata si pregatirile pentru crearea unei noi televiziuni la Resita despre care gurile rele spun ca urmeaza sa fie o televiziune de partid si de stat a PNL-ului si ca i-ar apartine actualului primar Ioan Popa – totul urmand sa functioneze sub anonimatul publicatiei online “Resita .Ro”.

Ei bine da, asa a aparut presa locala din zilele noastre si este o afacere frumoasa ce ajunge sa produca in Caras Severin aproape o suta de mii de euro pe an, mai exact 447.150,03 lei in 2019 cu toate ca respectivul an a fost unul fara implicari electorale in teritoriu. La respectiva suma se adauga cei 271.779,8 lei jumuliti de la primarii in aceasta prima jumatate de an trecuta si ajungem la 711.949,45 lei facuti in mare parte de presa online carasana in perioada 2019 – 2020.

Imi ramane o nedumerire, daca comunele Valiug si Berzasca au un anumit potential turistic – prima dintre acestea prezentand un interes major pentru primarul Resitei, nu inteleg rostul unor cheltuieli substantiale (6-7 mii de lei) din contul unor comune ca Maureni, Goruia, Luncavita ori Slatina Timis in timp ce altele cheltuie doar 2-3 sute de lei. La cei “cu dare de mana” nu se putea macar sa vopseasca niste garduri cu banii aceia si sa apeleze, de exemplu, la mica publicitate?

Promit sa continui dezvaluirile din presa carasana, sa vorbesc si cu alta ocazie despre acest subiect in care sunt extrem de multe lucruri de spus, nu de alta dar poate se prinde cineva de la vreun parchet si se apuca sa verifice cum sta treaba cu aceste contracte de zeci de mii de euro ori va vine voua mintea la cap si nu-l mai votati pe primarul care efectiv fura din banii vostri.

© Matei DONEA – 3 Iunie 2020


UPDATE 1: Pe parcursul materialului numeam localitatile carora le-am solicitat informatii, printre acestea fiind si orasul Bocsa dar care s-a abtinut sa ne raspunda. Ulterior m-a contactat primarul Eugen Cismaneantu care ne-a comunicat ca nu are niciun contract incheiat cu mass-media si ne-a retrimis raspunsul pe care l-a expediat inca de saptamana trecuta dar care nu a ajuns la noi dintr-o eroare. Ne bucura ecoul in randul edililor caraseni si ii asiguram pe toti ca publicatia POLITICIENII ROMANI este obiectiva si echidistanta.

UPDATE 2: Am observat ca multi cititori lectureaza “in diagonala” materialul si de asta vreau sa subliniez ca aici sunt mentionate toate administratiile locale care au contracte cu presa, TOATE care au contracte demonstrabile. Daca cineva ne pune la dispozitie alte contracte pe care nu le-am mentionat suntem dispusi sa le prezentam imediat. Cu siguranta sunt multi care doresc sa scriem minciuni despre unul sau altul dintre primarii din judet dar spre deosebire de cei ce isi doresc asta noi nu suntem mincinosi. Asa cum am precizat mai sus, cateva primarii nu au raspuns in pofida eforturilor noastre inclusiv telefonice dar acolo unde exista contracte le-am mentionat chiar fara raspunsul edililor iar aici ma refer la Anina, Oravita, Baile Herculane etc. In material, repet, sunt mentionate toate primariilecare au contracte, inclusiv Otelu Rosu care are contracte cu presa judeteana dar acestea, din punct de vedere proportional, sunt mult mai mici decat altele si de asta nu ocupa locuri fruntase in top. E clar ca asta contravine ideilor unor asa-zisi oameni dar asta este, acceptati situatia.

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

RO: Folosim "cookie" pentru ca Uniunea Europeana isi manifesta prostia prin orice mijloace. Oricum, noi credem in libertatea internetului, utilizarea sa responsabila si din acest motiv nu simtim nevoia sa enervam inutil oamenii. Pentru viitor, la urmatoarele alegeri Euro-Parlamentare, va recomandam sa ganditi mult mai mult cu propriul vostru cap. Utilizam cookie-uri pentru a fi siguri ca va oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să utilizați acest site vom presupune că sunteți mulțumit de acesta situatie.
Pentru mai multe informatii va invitam in pagina "Privacy Policy"...
EN: We use "cookies" because the European Union expresses stupidity by any of means. However, we believe in the freedom of the Internet, use his with responsibility and don't feel the need to disturb people unnecessarily. For the future, to the next European Parliamentary Elections, we should think much more with our own head. We use cookies to ENSURE That we Provide the best experience on our website. If you continue to use our site you will must to accept this situation.
For more information, please visit the "Privacy Policy" page ...

Close