Parerea ta conteaza, scrie-ne !
Proiectele Aquacaras insumeaza aproximativ 400 milioane euro
Investitiile efectuate pe parcursul timpului vor asigura servicii mai bune
Primele tatonari care au condus la constituirea societatii pe actiuni Aquacaras dateaza din anul 2008 si pana in prezent s-au derulat sau urmeaza sa se deruleze proiecte ce insumeaza impresionanta cifra de 400 milioane euro, numai in acest moment si sub bagheta Directorului General Gheorghe Filipescu urmeaza sa demareze un proiect in valoare de 170 milioane euro.
Tragand linie, la aprope 14 ani de functionare, constatam ca unicul furnizor de apa potabila din Caras-Severin a demarat cu proiecte mai mici, finantate in special din resursele Consiliului Judetean si a continuat cu amplul proiect ISPA care a insumat o investitie finatata european de aproape 130 milioane de euro, proiectul incluzand statii de productie si pompare, retele de distributie, retele de de colectare a apelor uzate si statii de epurare in toate centrele urbane ale judetului.
Totusi, la circa 10 ani de la startul acestui proiect se constata intarzaieri majore pe care directorul Gheorghe Filipescu incearca sa le corecteze din momentul preluarii conducerii in societate.
Proiectul ISPA a beneficiat in urma cu aproximativ 4 ani de o extindere si un aport financiar venit din partea actionarilor, alte aproape 30 milioane de euro ducand valoarea proiectului la aproape 160 milioane euro.
Nu vreau sa mai insirui numeroasele proiecte de mai mica anvergura dar care au permis societatii Aquacaras sa intervina in procesul judetean de dezapezire din timpul iernii, dotarea cu utilaje si echipamente moderne, destinate exploatarii sau interventiei, mai mentionez doar etapele de inceput ale: “Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din judetul Caras-Severin/Regiunea Vest, in perioada 2014-2020”, este un obiectiv ambitios al directorului Gheorghe Filipescu, obiectiv bazat pe prioritatile POIM din perioada 2014 – 2020, Obiectivul Specific (OS) 3.2, de crestere a gradului de colectare si epurare a apelor uzate urbane si a nivelului de asigurare a alimentarii cu apa potabila a populatiei. Proiectul raspunde obiectivelor POIM de dezvoltare a unor companii performante in sectorul acestor servicii furnizoare de apa potabila si colectare a celor uzate, capabile sa operze eficient infrastructurile realizate si modernizate prin fonduri europene.
POIM continua actiunile de conformare a infrastructurii de apa incepute in perioada 2007-2013, in cadrul Programului Operational Sectorial “Mediu”, pentru reducerea disparitatilor dintre Romania si Statele Membre ale UE, privind dezvoltarea economica si sociala. POIM a fost elaborat pentru a raspunde nevoilor de dezvoltare ale Romaniei identificate in Acordul de Parteneriat 2014-2020, fiind orientat spre obiectivele Strategiei Europa 2020. Obiectivul general al proiectului este furnizarea unei strategii locale de dezvoltare in sectorul de apa si apa uzata in concordanta cu obiectivele generale negociate de Romania in cadrul procesului de aderare si post aderare.
Obiectivele principale ale proiectului sunt cele de asigurare a conformitatii cu legislatia nationala si cea europeana in perioada de tranzitie convenita intre Romania si UE pentru sectorul de mediu care vizeaza:
Obiectivul 1 – Implementarea Directivei UE 91/271/CEE privind colectarea si tratarea apelor uzate orasenesti;
Obiectivul 2 – Asigurarea conformitatii cu Directiva UE 98/83/EC privind calitatea apei destinate consumului uman;
- Asigurarea utilizarii optime a fondurilor UE;
- Asistarea responsabililor locali ai proiectului in vederea imbunatatirii capacitatii de lucru pentru viitoarele proiecte de dezvoltare;
- Definirea unui program de investitii pe termen lung.
“Lucrarile sunt partial licitate si au executant si altele deja beneficiaza de contracte de executie incheiate cu societati capabile sa le duca la indeplinire, a subliniat Directorul General al Societatii Comerciale Aquacaras S.A. – Gheorghe Filipescu, iar pentru o parte dintre acestea au fost lansate licitatii chiar in aceasta perioada”.
Prima etapa din “Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din judetul Caras-Severin/Regiunea Vest, in perioada 2014-2020”, a demarat in mod concret prin solicitarea de incadrare a proiectului de catre Agentia pentru Protectia Mediului – Caras Severin in cadrul procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului care a stabilit conformarea sa in normele europene a infrastructurilor amplasate la nivelul judetului in locatii din: Resita, Caransebes, Anina, Baile Herculane, Bocsa, Moldova Noua, Oravita, Otelu Rosu, Carnecea, Gradinari, Greoni, Mehadia, Rusca Teregova, Secaseni, Teregova, Ticvaniu Mare, Ticvaniu Mic si Toplet.
Mai multe detalii despre proiectele Aquacaras SA:
- “Fazele proiectului de modernizare desfasurat de Aquacaras in judetul Caras-Severin” (CLICK AICI…);
- “Aquacaras a lansat licitatii pentru extinderea retelelor din Caransebes si Otelu Rosu” (CLICK AICI…);
- “Finalizarea proiectelor Aquacaras beneficiaza de o dinamica noua in ultima perioada” (CLICK AICI…);
- “Dezvoltarea infrastructurii Aquacaras, un pas inainte pentru toti” (CLICK AICI…);
- “Evolutie favorabila pentru Aquacaras, planuri de extindere si angajari de personal” (CLICK AICI…);
- “Cu un management performant, Aquacaras a realizat profit sub conducerea lui Gheorghe Filipescu” (CLICK AICI…).